Hlavní obsah

Ruská armáda chce umlčet vojenské blogery. Nepíší to, co chce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany se pokouší zkrotit vojenské blogery, kteří při referování o situaci na ukrajinském bojišti rozporují oficiální armádní zprávy. Tvrdí to americká neziskovka Institut pro studium války (ISW), podle níž to odhalil spor ohledně jinak nijak zásadního malého ukrajinského výsadku na levém břehu Dněpru během uplynulého víkendu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při pondělním jednání s armádními lídry

Článek

Zatímco ruské ministerstvo obrany v sobotu a v neděli vydatně oslavovalo údajnou porážku malého ukrajinského výsadku poblíž Antonivského mostu, další ruští vojenští blogeři v tutéž chvíli referovali, že ukrajinské síly stále drží své pozice a boje dosud probíhají, upozornil ISW.

Obavy armády z Kremlu?

Ruský telegramový kanál Romanov Lajt poté kritizoval několik konkrétních blogerů spojovaných jak s Kremlem, tak s žoldnéřskou Wagnerovou skupinou, za to, že o situaci informují v rozporu s oficiálním narativem ruské armády. Obvinil je, že napomáhají „psychologickým operacím“ Ukrajinců.

Vzdorovití ruští vojenští blogeři to obratem vyhodnotili jako útok ruského generálního štábu proti jejich komunitě s tím, že armáda se tak snaží zabránit rozkrytí zveličování vlastních úspěchů. Stejně to vyhodnocuje i ISW, podle níž jsou někteří z těchto blogerů v přímém kontaktu s Kremlem a ministerstvo obrany se je proto ze strachu pokouší cenzurovat.

Jako v SSSR, zlobí se bloger

„Vše je v nejlepších tradicích lidí postsovětské mentality. O něčem se přesvědčili, sami se na tom dohodli, sami to provedli, ujistili se o efektivitě práce s informacemi a reportovali to výš,“ kritizoval ruské armádní velení prominentní ruský nacionalistický kanál Rybar.

„Bojujme společně proti ozbrojeným silám Ukrajiny a jednotlivým padouchům v řadách ruských ozbrojených sil, kteří zasahují do zásobování a vedení naší armády. Zamyslete se nad tím, drazí vůdci: Nejsou to lidé, kteří obviní vojenské blogery z pomluv, ale už léta nosí ‚krásné zprávy‘ a lžou a píší, že ‚situace je pod kontrolou'? Rozhodně nepracujeme pro nepřítele,“ napsal pak další ruský vojenský bloger na telegramovém účtu Dva majora s tím, že armáda se nyní pokouší „čeřit vody“ po krátké vzpouře wagnerovců.

Ruští vojenští blogeři kritizující válečné velení už nevisí na rtech Prigožina. Mají nový idol

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám