Hlavní obsah

Rusové posílili obranu v Záporoží, varuje britská rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rusové vybudovali v Záporoží na Ukrajině mohutné obranné linie, které sahají hluboko do týlu, upozornila ve středu britská vojenská rozvědka. Tyto linie můžou výrazně ztížit případnou ukrajinskou ofenzívu vedenou na jihu Ukrajiny s cílem přetnout ruské zásobovací cesty na Krym.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinští vojáci se účastní vojenských cvičení poblíž frontové linie v Záporoží

Článek

„Rusko nyní dokončilo tři linie obrany na asi 120 kilometrech,“ napsala britská rozvědka, podle níž zřejmě za obranu v Záporožské oblasti zodpovídá velení ruského jižního uskupení sil.

Rozvědka také popsala, jak obrana vypadá: „Sestává z přední linie předsunutých bojových pozic a dvou navazujících zón mnohem propracovanější obrany. Každá následující zóna se nachází deset až dvacet kilometrů za tou před ní.“ Celkově tak mohu obranné linie sahat do hloubky více než 40 km.

Rozvědka také vysvětlila, proč Rusko linii hloubkové obrany vybudovalo právě v Záporoží: „Rusko věnovalo významné úsilí těmto obranným pracím, protože je zřejmě přesvědčené, že Ukrajina zvažuje útok směrem na Melitopol,“ uvedli Britové.

Ukrajina změnila své vojenské plány kvůli úniku dokumentů z Pentagonu, tvrdí CNN

Zahraniční

Upozornili, že tato obrana může představovat „skutečně významné překážky“, závisí to ale také na tom, zda budou tyto linie obsazeny potřebným počtem vojáků, kterým se dostane adekvátní dělostřelecké podpory: „Zůstává nejasné, jestli jižní uskupení sil může aktuálně shromáždit takové množství zdrojů.“

I bez nich ale může hloubková obrana ztížit ukrajinský postup.

Útok směrem na Melitopol by umožnil Ukrajincům ohrozit a při případném dalším postupu i přerušit ruský pozemní koridor na Krym, který je důležitý pro obranu poloostrova. Úspěšný útok v tomto směru by byl pro Rusy velmi nepříjemný, protože by se zkomplikovalo zásobování ruských jednotek na Krymu.

Rusové v Záporožské oblasti vykopali obří, 70 kilometrů dlouhý zákop

Válka na Ukrajině

Dlouho ohlašovaná ruská zimní ofenzíva byla neviditelná

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám