Hlavní obsah

Satan a liliput, který pohřbil národ. Putina kritizují elitní ruští podnikatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Do veřejného prostoru unikl záznam hovoru ruského hudebního producenta Josifa Prigožina a podnikatele Farchada Achmedova. Ti ostře kritizují prezidenta Vladimira Putina a jeho nejbližší okolí kvůli válce na Ukrajině. Prigožin, jmenovec majitele Wagnerovy skupiny, označil záznam za falešný. Později připustil, že obsahuje některé věci, které skutečně řekl.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Podělali celou zemi,“ říká Prigožin do telefonu Achmedovovi. Nejbližší Putinovo okolí označil za chudáky, kteří se chovají jako nějací králové nebo bohové.

„Spojili síly. Igor Sečin (šéf ropného gigantu Rosněfť), Sergej Lavrov (ministr zahraničí) a Viktor Zolotov (velitel národní gardy) ze všeho viní Sergeje Šojgua (ministr obrany). Nazývají ho s*áčem. Za jeho zády, pochopitelně,“ pokračuje Prigožinův hlas na záznamu.

Oba muži spolu hovoří také o sankcích, které na ně byly uvaleny Západem. „Píšou, že jsem blízký přítel Putina. Ani ho*no. Naposledy jsem ho viděl v roce 2008,“ brání se Achmedov.

„Všechny nás podělali. Prezident se za to bude zodpovídat. Za všechno. Budou se ho ptát. Podělal nás, naše děti, jejich budoucnost, jejich osud. Ku*va, co bude dál?“ pokračuje bývalý politik Achmedov.

„Putin pohřbil ruský národ,“ navazuje Prigožin. „Jsou to všichni kriminálníci. Nezbývají nám žádné možnosti. I když (Putin) vypadne, tak tenhle národ nemá žádnou budoucnost. Vy*ebal s námi. Pro něj a jeho okolí jsou lidé jen odpad,“ pokračuje hudební producent.

Achmedov v nahrávce dále o Putinovi hovoří jako o satanovi a podobnými slovy častuje také náměstka ruské bezpečnostní rady a bývalého prezidenta Dmitrije Medvěděva.

„Zakomplexovaní, neschopní, zas*aní liliputi. My ani bojovat neumíme, protože nemáme žádnou zku*venou armádu. Oni ji nedokážou zajistit, protože je všechno rozkradený. Fašismus a vojenská diktatura, tak to skončí, uvidíš,“ říká Achmedov Prigožinovi.

Moskevský hudební producent je také v nahrávce skeptický ohledně ruské propagandy, která se snaží razit narativ o tom, že je Moskva ve válce se Západem. Kreml podle něj prohrál s Kvartalem 95 (název studia, které založil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ještě v době své herecké kariéry a které produkovalo komediální seriál Sluha národa, kde ztvárnil hlavní roli pozn. red.).

„Putin se vrátit nemůže, ale nemůže ani kupředu. Dojde k vnitřním bojům. Ti lidé jsou jako švábi, co se perou mezi sebou. Vytvoří skupiny, pak půjdou po krku jeden druhému. Vzájemně se potopí. Vědí, že tohle je konec,“ kritizuje Putina a jeho blízké okolí Achmedov.

Prigožin přiznal jen část nahrávky

Prigožin se nejprve hájil, že je audionahrávka falešná a byl na ní pozměněn hlas, aby zněl jako jeho. V neděli už ale svoje vyjádření pozměnil se slovy, že některé věty skutečně řekl, další však byly vytvořeny. S Achmedovem prý naposledy hovořil v lednu, údajně už si ale nepamatuje o čem.

Investigativní server Važnyje Istorii s odkazem na svůj zdroj z FSB podle Ukrajinské pravdy ovšem zjistil, že nahrávka Prigožina s Achmedovem je skutečná. „FSB na nedávné schůzce instruovala důstojníky, aby přijali příslušná opatření. Tvrzením, že nahrávka je smyšlená, se chce Prigožin zbavit zodpovědnosti,“ citovala Ukrajinska pravda.

V posledním rozhovoru pro server Fontanka Prigožin uvedl, že se obává o svou bezpečnost. Achmedov se k nahrávce nijak nevyjádřil.

Putin nemá chuť jednat, musí utrpět více velkých porážek, míní analytici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám