Hlavní obsah

Putin nemá chuť jednat, musí utrpět více velkých porážek, míní analytici

Washington(Moskva

Má-li zasednout ruský prezident Vladimir Putin k jednacímu stolu, je nutné, aby utrpěly ruské jednotky na Ukrajině několik porážek za sebou, plyne z nedělní analýzy washingtonského Institutu pro studium války (ISW). Analytici ale varují, že ani několik úspěšných ukrajinských protiofenziv nezaručí, že Putin bude ochoten jednat.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinský voják u dvojčete na nákladním automobilu

Článek

„Úspěšná série ukrajinských protiofenziv, ne jen jedné, je skoro jistě nutná, ale nikoli postačující k přesvědčení Putina, aby vstoupil do jednání a nepožadoval dosažení všech svých stanovených cílů,“ uvedl ISW.

Institut dodal, co je k tomu potřeba: „Ukrajinské síly musejí ukázat, že dokážou to, co ruské ne, zejména změnit situaci na zemi pomocí vojenské operace. Musejí dál ničit ruskou vojenskou sílu na Ukrajině až do bodu, kdy bude Putinovi a okruhu jeho nejbližších podporovatelů jasné, že ruské ozbrojené síly nemohou doufat v lepší výsledek války při pokračování bojů.“

Ukrajinské síly tedy musejí být tak silné a schopné, že Kremlu dojde, že při pokračování bojů bude dál a dál prohrávat. „Více velkých ukrajinských vítězství na operační úrovni je zřejmě nezbytné pro vytvoření jakékoli vyhlídky pro vyjednání dohody o urovnání stávajícího konfliktu nebo k donucení Putina, aby přijal nepříznivou vojenskou realitu bez formální dohody,“ napsal institut v této části analýzy.

Policie má po incidentech u Národního muzea v hledáčku sedm lidí

Krimi

Putin se nezříká svých cílů

Série ukrajinských vítězství je nezbytná kvůli tomu, že se Putin stále nemíní vzdát svých cílů. Podle analytiků nepřestane vést válku, dokud bude mít pocit, že svých cílů na Ukrajině může dosáhnout vojensky.

Nepřestává v tom, i když Rusko přes nasazení většiny z 300 000 loni mobilizovaných obyvatel a 40 000 zverbovaných vězňů nedosáhlo v Luhanské a Doněcké oblasti žádných velkých úspěchů. Wagnerovci obsadili přes velké úsilí spojené s velkými ztrátami jen část Bachmutu, který stále není obklíčen. Podobně tomu je s Avdijivkou, kde bojují především jednotky složené z bojovníků samozvané Doněcké lidové republiky podporované ruskými. Ani útok na Vuhledar nebyl úspěšný.

I když by to mělo vést ruského prezidenta ke změně strategie a hledání kompromisu, podle ISW to tak zatím nevypadá: „Putin místo toho zdvojnásobuje svůj závazek přemoci Ukrajinu vojensky a prodloužit válku pomocí mobilizace ruské vojenskoprůmyslové základny a obnovením schémat skryté mobilizace.“

V této souvislosti zmiňuje Putinovo interview pro stanici Rossija-24, kde opakoval svá tvrzení, že dodávky zbraní na Ukrajinu ohrožují Rusko. Zmiňoval i rychlou reakci ruského obranného průmyslu na nutnost zvýšit počet dodávaných zbraní. Zmínil, že výroba munice vzrostla třikrát: „Dokonce více než třikrát.“

Upozornil, že když Ukrajinci vypálí za den 5000 dělostřeleckých velkorážových granátů, je to třetina americké měsíční produkce.

ISW také upozornil, že Putin možná čeká, až ochabne západní vojenská pomoc Ukrajině a Ukrajinci ztratí odhodlání tvrdě se bránit.

Pohřešovaný český dobrovolník na Ukrajině se našel

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám