Hlavní obsah

S útoky na velitelství na Krymu pomohli Ukrajincům ruští důstojníci, kterým nechodí včas výplata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sevastopol

Klíčové informace pro nedávný úder na velitelství Černomořské flotily na okupovaném Krymu poskytli Ukrajincům výměnou za peníze ruští námořní důstojníci, kterým nechodila včas výplata. Webu Kyiv Post to řekli zástupci partyzánského hnutí Ukrajinců a Tatarů na Krymu zvaného Ateš.

Foto: Profimedia.cz

Kouř nad velitelstvím Černomořské flotily v Sevastopolu po zásahu

Článek

„Samotná zpoždění v platbách nenutí členy ozbrojených sil Ruské federace jít proti ruským úřadům,“ vysvětloval mluvčí partyzánské skupiny s tím, že spolupracovníci Kyjeva v řadách ruských složek zároveň věří, že jejich země „vede zločinnou válku a že potřebuje zastavit“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek Sevastopolu po útoku z 22. září

„Finanční odměna jim pouze pomáhá při rozhodování o spolupráci s hnutím Ateš a slouží jako další motivace,“ prohlásil dále mluvčí. Neprozradil přitom, kolik peněž už bylo na verbování ukrajinských agentů v řadách ruských složek vynaloženo. Stačí to prý ale na „pokrytí rizik pro důstojníky a jejich rodiny“, uvedl mnohoznačně web.

Rostoucí odpor mezi obyvateli Krymu

Mluvčí ukrajinských partyzánů ale připustil, že být informátorem pro Kyjev je nebezpečné. „Ruská armáda si je dobře vědoma existence partyzánského hnutí a soustředí veškeré síly a prostředky k jeho potlačení a k identifikaci našich agentů,“ dodal s tím, že ruské síly prý mate „rostoucí odpor mezi obyvateli Krymu“.

„Okupanti hledají na Krymu dočasné ubytování pro svou armádu. Bojí se útoků na vojenské cíle. Velení námořní Nachimomovy školy v Sevastopolu v noci vyhání kadety z kasáren,“ oznámilo pak v neděli hnutí Ateš na sociální síti X (dříve Twitter).

Při raketovém útoku na Sevastopol bylo v pátek 22. září zasaženo sídlo ruské Černomořské flotily, o víkendu šéf ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Kyrylo Budanov řekl, že bylo zabito nejméně devět lidí a dalších 16 zraněno.

Telegramový kanál Krymský vítr v neděli napsal, že při nedávné sérii úderů na Krymu bylo zabito 34 příslušníků ruských ozbrojených sil včetně velitele Černomořské flotily admirála Viktora Sokolova, ačkoliv Budanov již dříve na tyto spekulace reagoval s tím, že o jeho osudu nemá informace. Moskva oficiálně po útoku přiznala jednoho zabitého vojáka (později označen jako pohřešovaný).

Při útoku na Sevastopol zemřel admirál Sokolov, tvrdí Ukrajinci

Evropa

V pondělí pak Ukrajinci potvrdili, že admirál Sokolov při pátečním útoku přišel o život. Rusko se k tomuto tvrzení zatím nevyjádřilo.

Zásah během setkání velení

Ukrajinské speciální síly podle webu Ukrajinska pravda oznámily, že jejich práce umožnila zasáhnout velitelství flotily během setkání jejího velení. Například ruský vojenský bloger Rybar toto tvrzení výslovně odmítl stejně jako zvěsti o smrti Sokolova. Zveřejnil ale také mapu ukrajinských úderů na Krymu z 22. září, z níž jasně vyplývá, že na poloostrově během dne bylo zasaženo podstatně více cílů než jen Sevastopol.

Zástupce HUR Andrij Jusov minulý týden webu Kyiv Post potvrdil, že spolupracuje s partyzány a že v probíhajících ukrajinských úderech na ruské cíle na okupovaném Krymu hráli zásadní roli.

„Máme uši a oči uvnitř i venku, takže jsme první, kdo slyší a vidí, co se tam děje,“ řekl mluvčí hnutí Ateš. „Jsme v kontaktu s různými zástupci služeb a všichni dostávají informace, které potřebují a které jsme schopni jim poskytnout,“ řekl také zástupce partyzánů s tím, že zprávy od informátorů jsou rychle předávány oficiálním ukrajinským složkám, jako je Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) nebo HUR.

Partyzáni z hnutí Ateš už dříve popisovali, že naverbovali i ruského vojáka, který pomáhal naplánovat ukrajinské útoky na začátku září, když byla v loděnicích v Sevastopolu zasažena ponorka „Rostov na Donu“ a výsadková loď „Minsk“.

Trosky těžce poničené budovy velitelství Černomořské flotily začali Rusové v pondělí demolovat, sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev raději předem upozorňoval obyvatele města, že práce budou velmi hlučné.

Raketu letící na Sevastopol zachytil snímek zlomek vteřiny před dopadem

Evropa

Ukrajinci ťali na Krymu do srdce: Zasáhli velitelství ruské Černomořské flotily

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám