Hlavní obsah

Ukrajinci ťali na Krymu do srdce: Zasáhli velitelství ruské Černomořské flotily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Savastopol
Aktualizováno

Velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na Krymu čelilo raketovému útoku, oznámil v pátek šéf tamní okupační správy Michail Razvožajev. Na webu už kolují záběry poničené budovy. Ukrajinci se na námořní cíle ve městě zaměřili už v polovině září, kdy oznámili zničení ruské ponorky a výsadkové lodi. Exploze byly v pátek hlášeny i z okolí vojenského letiště Belbek, které leží u Sevastopolu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Z budovy velitelství ruské černomořské flotily v Sevastopolu stoupá po zásahu kouřVideo: AP

 
Článek

„Nepřítel zahájil raketový útok na velitelství flotily. U Divadla A. V. Lunačarského spadl šrapnel. Na místo incidentu vyrazily všechny operační složky. Informace o obětech se upřesňují. Zachovejte prosím klid. A nezveřejňujte fotografie a videa,“ oznámil Razvožajev na svém telegramovém účtu.

Navzdory jeho výzvě se na sociálních sítích objevilo několik videí, na nichž jsou výbuchy vidět. „Při odrážení raketového útoku bylo systémy protivzdušné obrany sestřeleno pět raket. V důsledku útoku byla poškozena historická budova velitelství Černomořské flotily. Podle dostupných informací byl zabit jeden voják,“ oznámilo ruské ministerstvo obrany na svém telegramovém účtu.

Foto: X / @clashreport

Raketový útok ukrajinských sil na velitelství ruské Černomořské flotily na Krymu

Podle ruského telegramového kanálu 112 útok v Sevastopolu zasáhl šest lidí. Nebylo přitom jasné, zda jsou v tomto čísle zahrnuti ranění i mrtví.

„Všichni pozor! Další útok je možný. Nejezděte prosím do centra města. Neopouštějte budovy. Všichni, kdo jsou poblíž velitelství flotily - za zvuku sirény pokračujte v cestě do úkrytů,“ nabádal také Razvožajev. Později oznámil, že bezprostřední nebezpečí již pominulo.

Podle ruskojazyčného telegramového kanálu Krym Realii spjatého s Radiem Svoboda financovaným Američany bylo velitelství flotily zasaženo. Zveřejnil přitom snímek poškozené budovy.

„V Sevastopolu zahřměly tři silné exploze, ze kterých se chvěla skla v oknech. Nad jižní částí města byla slyšet i letící raketa,“ hlásil zdroj telegramového účtu Krym Realii. „Nad městem je vidět černý kouř. Je vidět z centrálního návrší Sevastopolu. Ozývají se i sirény sanitek,“ pokračovalo hlášení z místa.

Okupační úřady také v pátek dočasně uzavřely Kerčský most, který spojuje okupovaný poloostrov s ruským územím.

Ukrajina oznámila další úder na ruské základny na Krymu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám