Hlavní obsah

Rusům v Záporoží docházejí vojáci. Vůbec je nerotují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusům, kteří se snaží zastavit ukrajinskou ofenzívu v záporožské oblasti, se nedostává vojáků, uvedl ve čtvrtek washingtonský Institut pro studium války (ISW). Odvolává se zprávy několika ruských novinářů, kteří uvádějí, že vojáci na frontě nejsou střídáni.

Foto: Rfe/rl/Serhij Nužněnko, Reuters

Ukrajinští vojáci pálí z vícenásobného raketového systému BM 21 Grad směrem k ruským jednotkám poblíž frontové linie v oblasti Záporoží

Článek

Ruská novinářka Anastasija Kaševarovová uvedla, že lidé mobilizovaní v září, kteří bojují v Záporožské oblasti, nebyli vystřídáni.

„Mobilizovaní se tam nacházejí od října. V září byla mobilizace a oni je hned odeslali do první linie. Nikdo z nich ještě neměl dovolenku. Problém rotací je velmi vyostřený. To, co říká prezident o dovolených, se neplní. Já i ministerstvo obrany chápeme, že není kým je vystřídat. Nyní je protiútok,“ napsala Kaševarovová.

Novinářka ale poukazuje i na další rozpory: „Říká se, že je mnoho těch, co podepsali smlouvu, tak proč je nestřídají?“ Zmiňuje také, že se říká, že není potřeba další kolo mobilizace, ale vojáci jsou devět měsíců v zákopech ostřelovaní a už z toho „magoří“. Ptá se, proč nedostali alespoň dvoutýdenní dovolenou.

Její vyjádření podle ISW potvrzuje závěry institutu, že Rusům chybějí rezervy. Absence rotací pak vede k rychlejšímu opotřebení ruských jednotek na jihu Ukrajiny.

Ruské úspěchy v ničení nové ukrajinské techniky navíc nejsou tak velké, jak Moskva uváděla. Jeden z vojenských bloggerů Romanov Lajt uvedl, že piloti ruských bitevních vrtulníků střílejí na už zničenou techniku, aby se zdálo, že je počet ukrajinských ztrát větší.

Putin před summitem NATO chřestí zbraněmi. Vyslal do vzduchu bombardéry schopné nést jaderné zbraně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám