Hlavní obsah

Putin před summitem NATO chřestí zbraněmi. Vyslal do vzduchu bombardéry schopné nést jaderné zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Čtyři dny před zahájením summitu NATO v sousední Litvě vzlétly do vzduchu v rámci cvičení dva ruské nadzvukové strategické bombardéry Tu-160, které jsou schopné nést jaderné rakety. Jejich přesná trasa nebyla zveřejněna. Podle deníku Daily Mail však bývají pravidelně nasazovány nad Norským a Barentsovým mořem.

Foto: Profimedia.cz

Ruský nadzvukový strategický bombardér Tu-160

Článek

Oba bombardéry strávily v rámci cvičení ve vzduchu 12 hodin a uletěly 5600 kilometrů. V průběhu letu dvakrát tankovaly za pomocí letounu Iljušin Il-78.

Do cvičení se zapojily také strategické úderné letouny z leteckých základen Engels v Saratově v evropské části Ruska a z Amuru na Dálném východě. „Válečných her“, které jsou varováním ruského prezidenta Vladimira Putina pro NATO před blížícím se summitem, se účastnilo celkem více než deset úderných letounů Tu-160 a Tu-95.

„Navzdory plnění bojových úkolů v rámci speciální vojenské operace jsou všechna plánovaná cvičení prováděna v plném rozsahu,“ sdělil velitel ruského dálkového letectva, generálporučík Sergej Kobylaš.

Dva nadzvukové strategické bombardéry přistály na letišti Sovětskij v autonomní Komijské republice.

Tupolev Tu-160 - v kódu NATO známý jako Blackjack - je ruský nadzvukový strategický bombardér s měnitelnou geometrií křídel, který je schopen nést rakety ze sovětské éry. Jde o největší a nejtěžší bojový letoun a také nejrychlejší bombardér, který má nyní Rusko ve službě.

Summit Severoatlantické aliance je na programu v litevském hlavním městě Vilniusu od úterý 11. do středy 12. července.

Co se skrývá v obrněném Putinově vlaku? Z Ruska unikly fotky

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám