Hlavní obsah

Rusové se před Ukrajinci opevňují už i v Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Rusko se chystá na obranu obsazených měst na jihu Ukrajiny. Dokonce až u Mariupolu, který je od současné frontové linie daleko, začalo rozmisťovat protitankové betonové konstrukce známé jako dračí zuby. Podle informací britské rozvědky by se podobná opevnění měla brzy objevit také u Chersonu a Záporoží.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zničené ocelárny Azovstal v Mariupolu

Článek

Dračí zuby vyrábějí pro Moskvu za účelem opevnění dva závody. Rozmístěny jsou mezi obcemi Nikolske a Staryj Krym, které se nacházejí na severozápadě Mariupolu v jeho těsné blízkosti.

Přístavní ukrajinské město Mariupol, aktuálně okupované Rusy, je pro Moskvu klíčovým „pozemním mostem“ spojujícím Rusko s anektovaným Krymským poloostrovem. Zejména v případě zničení Kerčského mostu by se Mariupol stal pro ruské jednotky naprosto stěžejním.

Dračí zuby podle informací britské rozvědky využije ruská armáda také k opevnění dalších dvou okupovaných měst – Záporoží a Chersonu. Především v druhém jmenovaném městě se očekává tvrdá bitva.

Foto: Profimedia.cz

Protitankové opevnění dračí zuby z druhé světové války, technologie výroby se příliš nezměnila

Ruskem dosazený správce Chersonské oblasti Kirill Stremousov uvedl, že v pondělí 7. listopadu skončila centralizovaná evakuace obyvatel z Chersonu na východní břeh Dněpru. Ukrajincům se ale ruské stahování z Chersonu zdá podezřelé, může se podle nich jednat o past.

Asi je to past. Ukrajincům se zdá ruské stahování z Chersonu podezřelé

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám