Hlavní obsah

USA zvažují, že dodají Ukrajině obrněná vozidla Bradley

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

USA uvažují, že Ukrajině dodají americká bojová vozidla pěchoty Bradley, potvrdil podle agentury Reuters americký prezident Joe Biden. Vozidla Bradley s výkonným kanónem používá americká armáda pro přepravu vojáků na bojišti od poloviny 80. let.

Foto: Profimedia.cz

Bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley

Článek

Biden ve středu odpověděl kladně na otázku novinářů, zda je možnost poskytnutí obrněných vozidel na stole. V prosinci o ní psala agentura Bloomberg.

Vozidel Bradley má americká armáda k dispozici tisíce, kolik z nich by USA Ukrajině poskytly, však není jasné. Washington by ale v nejbližších dnech mohl oznámit podrobnosti nového připravovaného balíku vojenské pomoci.

O tancích Abrams, o jejichž získání Ukrajina usiluje, se Biden nezmínil, podotkl Reuters. Jak napsal po návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v USA list The Washington Post, o některé pokročilé zbraně Kyjev Bidenovu administrativu žádá zatím marně. Nejmenovaní zástupci amerického ministerstva obrany se podle listu domnívají, že Ukrajina má tanků dostatek a že americké stroje Abrams jsou velmi náročné na údržbu a složité na ovládání.

USA od začátku ruské plnohodnotné invaze Ukrajině podle Reuters poskytly bezpečnostní pomoc už za více než 21 miliard dolarů (474 miliard korun) a postupně jí dodávají čím dál komplexnější zbraně. Na začátku války napadené zemi poslaly protiletadlové střely Stinger, které se odpalují z ramene, nebo protitankové střely Javelin. Později jí dodaly raketomety HIMARS a mobilní raketové systémy země-vzduch NASAMS. Nedávno jí přislíbily také systémy protivzdušné obrany Patriot.

Ukrajina plánuje na jaro velkou ofenzívu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám