Hlavní obsah

Až to začne, bude to všem jasné, řekl o protiofenzivě ukrajinský činitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina ještě plánovanou a napjatě očekávanou protiofenzivu nezahájila, až se tak stane, bude to všem zřejmé, řekl ve středu agentuře Reuters tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Uvedl, že Rusové si úspěšné protiútoky pletou právě se začátkem protiofenzivy. O té například v pondělí oznámili, že začala.

Foto: Iryna Rybakova, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci stojí na svých pozicích poblíž Bachmutu

Článek

„Nic z toho není pravda. Naše armáda rozhodne, kdy to vše začne,“ řekl v rozhovoru Danilov. „Až protiofenzivu spustíme, všichni o tom budou vědět, uvidí to,“ dodal. O protiofenzivě se mluví už několik měsíců.

Na sociálních sítích se ve středu začaly objevovat neověřené zprávy ruských vojenských blogerů o sílících bojích na frontě v Záporožské oblasti a kolonách ukrajinské vojenské techniky u města Huljajpole, které se nachází blízko frontové linie.

Ruské ministerstvo obrany už v noci na pondělí tvrdilo, že protiútok začal a ruští vojáci ho odrazili, Moskva zmiňovala stovky z boje vyřazených ukrajinských bojovníků. Kyjev to popřel a uvedl, že se Moskva podobnými vyjádřeními snaží odvést pozornost od bojů v oblasti Bachmutu, kde podle něho ruské síly zaznamenávají neúspěchy a Ukrajina tam získává území.

Ukrajinci hlásí postup u Bachmutu. Slibné věci se ale dějí na jihu, tvrdí americké zdroje

Válka na Ukrajině

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová ve středu uvedla, že ukrajinští vojáci přešli u Bachmutu z obrany do útoku a za uplynulý den na různých místech postoupili o 200 až 1100 metrů.

Podle Danilova není pochyb o tom, že hráz Kachovské přehrady zničilo Rusko, jelikož vodní dílo bylo pod jeho okupací prakticky od začátku invaze. Z Kyjeva už před měsíci zaznělo, že Rusové přehradu zaminovali.

Bylo by Rusko skutečně ochotné zničit Kachovskou přehradu?

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám