Hlavní obsah

Ruští vojáci prý obsadili nemocnici v Mariupolu, drží v ní 400 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vojáci obsadili oblastní nemocnici v Mariupolu a drží v ní lékaře a pacienty jako rukojmí. Informovala o tom BBC a ukrajinská agentura Interfax-Ukrajina s odkazem na gubernátora Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka. Ten se odvolává na jednoho ze zaměstnanců zdravotnického zařízení. Zprávu zatím nelze nijak ověřit.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Zničená budova nákupního centra v západní části Mariupolu.

Článek

„Nemocnici nelze opustit. Střílí se tady, sedíme ve sklepě,” popsal prý zaměstnanec. Podle něj hoří okolní výškové budovy. „Rusové do nemocnice nahnali lidí z okolních domů, nemůžeme ven,” dodal. V budově má být asi 400 lidí.

„Máme informaci, že ruská armáda obsadila naši největší nemocnici. A naše pacienty a lékaře využívají jako rukojmí,” řekl podle britské stanice zástupce starosty Mariupolu Serhij Orlov.

Satelitní snímky odhalují zničený Mariupol a sever kyjevské oblasti

Válka na Ukrajině

Podle agentury Interfax-Ukrajina gubernátor řekl, že ruská vojska nemocnici nedávno prakticky zničila, v hlavní budově se propadly stropy, ale personál nadále ošetřoval pacienty v suterénu.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na válkou zdevastovaný MariupolVideo: AP

Od začátku ruské invaze přišlo o život v obléhaném Mariupolu více než 2500 obyvatel, tvrdí místní úřady. V tomto přístavním městě strategického významu žilo před válkou více než 430 tisíc lidí.

Mnoho obyvatel se snaží přežít v podzemních krytech, uvedla BBC. Trpí nedostatkem jídla, pití, tepla, nejde elektřina. Do města se zatím nedostala humanitární pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám