Hlavní obsah

Ruští partyzáni popsali svou vizi o konci Putinova režimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O ruských partyzánech z Legie Svoboda Rusku (LSR), kteří v květnu podnikli několik úderů z ukrajinského území v ruské Bělgorodské oblasti, nebylo dlouho slyšet. Její poradce pro komunikaci Alexej Baranovskij dal nyní rozhovor ukrajinské agentuře Unian. Uvedl v něm, že si skupina teď dává taktickou pauzu a věnuje se náboru nových sil. Popsal také, jak si představuje další vývoj v Rusku, má prý v plánu podobnou cestu do Moskvy, jakou chtěli podniknout wagnerovci.

Foto: Profimedia.cz

Členové povstalecké Legie Svoboda Rusku. Ilustrační foto

Článek

Žádostí je podle něj obrovské množství, a proto ještě chvíli potrvá, než Legie zase vstoupí do akce. Baranovskij zároveň promluvil o plánech tažení na Moskvu.

„Dali jsme si taktickou přestávku. Nyní je hlavním úkolem zvýšit počet našich řad. Po kampaních v oblasti Bělgorodu v Ruské federaci došlo k obrovskému nárůstu, přišlo mnoho žádostí,“ tvrdí v rozhovoru Baranovskij. Proces je podle něj pomalý, protože mezi dobrovolníky mohou být lidé vyslaní ruskými tajnými službami. „Proto jsou prováděny velmi důkladné kontroly dokladů uchazečů, test na detektoru lži, rozhovory s psychologem,“ popsal.

Nyní situaci ohledně ruské invaze na Ukrajinu sledují, zejména inspirativní prý pro ně byla jednodenní červnová vzpoura wagnerovců pod vedením Jevgenije Prigožina, který se se svými žoldáky vydal na pochod k Moskvě.

„Bylo pro nás důležité vidět, jak na takovou situaci zareagují místní bezpečnostní složky. Reagovali tím nejkrásnějším způsobem – nekladli odpor. Prigožin se díky tomu dostal do Moskvy, ale nezaútočil na ni. Ukázalo nám to, že je docela možné dosáhnout Moskvy. Náš konečný plán je výlet do Moskvy,“ prohlásil.

(Prigožin svou akci po dvou dnech ukončil, aniž by se do blízkosti hlavního města dostal. V Moskvě byl spatřen několik týdnů poté a wagnerovci byli přesunuti do Běloruska – pozn. red.)

„Na nás platí jenom síla.“ Ruští partyzáni verbují lidi k útoku na Moskvu. Zájemců jsou prý tisíce

Zahraniční

Akce proti současnému vedení v Kremlu v čele s prezidentem Vladimirem Putinem by podle něj mohla začít ve chvíli, kdy ukrajinská armáda vstoupí na Krym, což podle něj způsobí kolaps vládní garnitury Ruska. „Tehdy bude nutné provést výlet do Moskvy. Legie se na tento okamžik připravuje a buduje své síly,“ uvedl Baranovskij.

Partyzáni očekávají, že v takové chvíli se k nim začnou přidávat lidé, kteří jsou nespokojeni s Putinovým režimem. „Bezpečnostní složky zároveň přestanou plnit rozkazy a budou čekat, jak pro Putina skončí ztráta Krymu,“ nastiňuje.

„Soustředíme se na to, kdy ozbrojené síly Ukrajiny začnou osvobozovat Krym, pak se tam přesune veškerá pozornost Ruska. V tuto chvíli bude nutné udeřit, čímž se otevře další fronta proti Putinovu režimu. A na otázku, kdy to bude, šéf ukrajinské rozvědky Kirill Budanov odpověděl: Brzy,“ doplnil Baranovskij.

Hlavní střet bude s wagnerovci

LSR sní, že se při akci střetne právě s wagnerovci. „Prigožin hru jen tak neopustí a bude dál bojovat o moc. Hlavní střet v Rusku proto bude pravděpodobně mezi Legií a wagnerovci a bezpečnostní složky budou sledovat, kdo vyhraje. Pokud vyhrají wagnerovci, pak řeknou, že byli vždy velcí vlastenci, a pokud vyhraje Legie, pak řeknou, že byli vždy proti válce. Čeká nás velký a tvrdý boj o moc v Rusku,“ řekl.

Legie Svoboda Rusku zveřejnila video z vpádu do Bělgorodské oblasti

Válka na Ukrajině

Baranovskij uvedl, že se Legie začala formovat na samém počátku ruské invaze, tedy v únoru a březnu 2022. Byl v ní většinou ruský vojenský personál zejména z oblasti Bělgorodu, který se nechtěl ruské agrese zúčastnit.

„Vzdali se a někteří z nich vyjádřili přání bojovat za Ukrajinu. Ta se zpočátku nemohla rozhodnout, co s těmito dobrovolníky ze země agresora udělá. Ukrajinská armáda ale potřebovala podporu a bylo učiněno politické rozhodnutí vytvořit Legii se zapojením ruských občanů do ní,“ vysvětlil.

Nyní má Legie čtyři prapory, z nichž zpravidla dva bojují a dva se střídají, uvedl Baranovskij.

Ruští radikálové už nejsou součástí ukrajinských sil, řekl Podoljak

Válka na Ukrajině

LSR byla doplněna občany Ruska, kteří v době počátku invaze byli na Ukrajině. „Někdo tam měl firmu, někdo měl příbuzné, smíšená manželství. Na Ukrajině stále žije nejméně 200 tisíc občanů Ruské federace. To je druhá kategorie lidí, kteří se rozhodli zapojit do obrany své nové vlasti,“ říká Baranovskij.

Pokud zítra v ruské televizi řeknou, že Putin je válečný zločinec a že by měl být poslán do Haagu, tak lidé řeknou, že je nejvyšší čas ho tam poslat
Alexej Baranovskij

Třetí kategorií jsou podle něj lidé, kteří buď žili v Evropě, nebo mohli po zahájení invaze z Ruska odejít do třetí země, hlavně Evropy, a poté vstoupili do Legie.

„Existují i extrémnější příklady, kdy lidé jen překročili rusko-ukrajinskou hranici v poli, v lese a záměrně se vzdali ukrajinským pohraničníkům, aby se později dostali do Legie,“ tvrdí. Ti, kteří sami přišli z Ruska či Evropy patří podle něj mezi nejvíce motivované k boji s režimem.

V Rusku není podpora Putina

Baranovskij tvrdí, že v Rusku není velká podpora Putina. Podle sociologických průzkumů Legie patří mezi agresivní podporovatele války 10 až 15 procent Rusů, stejné množství je kategoricky proti.

Nad Moskvou vlál prapor Legie svobodného Ruska. Manžele za to zatkli

Zahraniční

„70 % jsou konformisté, kteří říkají, že o ničem nerozhodují. V televizi říkali, že Krym je náš, což znamená, že je náš. Pokud zítra v televizi řeknou, že Putin je válečný zločinec a že by měl být poslán do Haagu, tak tito lidé řeknou, že je nejvyšší čas ho tam poslat,“ domnívá se.

Právě pro takové lidi je podle Baranovského důležité, aby se objevil někdo, kdo ukáže alternativní sílu proti Putinovi. „Mnoho lidí proto v Rostově vítalo wagnerovce téměř s květinami, s nadšením. Takto mohou vítat i Legii. A mohou to být téměř stejní lidé,“ sní si Baranovskij.

Kdo jsou Rusové, kteří útočí v ruském pohraničí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám