Hlavní obsah

Rusové znovu svolávají Radu bezpečnosti OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko na 22. ledna požádalo o svolání zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli dodávkám zbraní Kyjevu. Informuje o tom ruská vládní agentura TASS. Moskva se tak znovu pokusí otevřít toto téma, se kterým naposledy přišla loni 31. prosince. Tehdy to bylo v souvislosti s ostřelováním ruského města Bělgorod, na které Kyjev údajně použil mimo jiné i raketomety RM-70 Vampire české výroby.

Foto: Profimedia.cz

Vasilij Něbenzja, velvyslanec Ruska při OSN

Článek

Zatím není jasné, zda k lednovému jednání bude přizvána i Česká republika. „Podle našich informací se bude jednat o uzavřené konzultace,“ řekl Novinkám bez dalších podrobností tiskový mluvčí ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

Tyto konzultace se obvykle organizují předsedou Rady bezpečnosti OSN, který je může svolat buď z vlastní iniciativy, nebo na výzvu některého z dalších členů, jako tomu je tentokrát v případě Ruska.

Silvestrovské zasedání

Rusko koncem roku 2023 svolalo na 31. prosince zasedání Rady bezpečnosti. Tehdy Moskva uvedla, že chce, aby se zasedání účastnil i český zástupce a vysvětlil, proč na ruské město útočí zbraně české výroby.

Ruská drzost nemá hranice. Česko odmítlo účast na Ruskem svolaném jednání RB OSN

Válka na Ukrajině

Účast ale vzápětí jednoznačně odmítl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ napsal Lipavský na síti X.

Česká diplomacie zároveň zaslala Radě bezpečnosti OSN dopis, ve kterém vysvětlila, proč se zasedání nezúčastní.

„Rusko bohužel opakovaně využilo platformu Rady bezpečnosti k šíření dezinformací a propagandy ohledně války. Nemáme důvod se domnívat, že dnešní (sobotní) jednání bude v něčem jiné, a proto se Česko nezúčastní,“ stojí v prosincovém dopise, jejž na síti X zveřejnil účet UN Report, který publikuje materiály z OSN.

Žádá i Západ

O zasedání Rady bezpečnosti OSN požádaly i západní země, připomíná ruská agentura. Zasedání se bude konat ve středu 10. ledna v souvislosti s dodávkami zbraní ze Severní Koreje do Ruska.

Okupanti už totiž podle agentury Reuters, která odkazuje na Bílý dům, použili balistické rakety, které KLDR do Ruska dodala.

„Tyto severokorejské rakety mají dosah zhruba 900 kilometrů. Jde o významnou a znepokojivou eskalaci v severokorejské podpoře Ruska,“ uvedl mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby.

Bylo by to jako vždycky. Česko poslalo RB OSN dopis s vysvětlením své neúčasti na jednání

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám