Hlavní obsah

Rusové vytáhli velitele wagnerovců z nemocnice a zastřelili ho

Velitel jedné z jednotek nechvalně proslulé Wagnerovy skupiny skončil na popravišti. Nechal totiž zbytek své jednotky prchnout z válečné fronty, tvrdí lidskoprávní organizace Gulagu Net.

Foto: Twitter ChrisO, Novinky

Viktor Sevalněv

Článek

Třiačtyřicetiletý Viktor Sevalněv si v Rusku odpykával trest za přepadení. Na počátku letošního října byl poslán na frontu. „V noci na 4. října byl Sevalněv spolu s více než stovkou dalších vězňů převezen na frontu. Dostali uniformy a zbraně a řekli jim, že byli na rozkaz vrchního velitele Vladimira Putina posláni k 7. motostřelecké brigádě Chistjakovskaja,“ uvádí Gulagu Net.

Kde měla Sevalněvova jednotka působit a kde měl být Sevalněv popraven, organizace Gulagu Net neupřesnila.

Sevalněnova manželka uvedla, že její muž měl zkušenosti z války v Čečensku. Poté, co velitel jeho roty přišel o život, stal se jejím velitelem on. Během bojů na Ukrajině byl několikrát raněn. Podle lidskoprávní organizace ho přesto nadřízení opakovaně nutili k návratu na frontu. Musel bojovat, i když na frontě v jiné jednotce padl jeho syn.

Sevalněvova rota utrpěla těžké ztráty. Více než polovina mužů zahynula a zbytek utekl. Zraněný Sevalněv byl převezen do lazaretu, uvádí Gulagu Net. Tam ale dorazili členové speciální jednotky, kteří zraněného muže odvlekli na velitelství – a tam měl být 25. listopadu zastřelen.

Pět minut na rozmyšlenou. „Putinův šéfkuchař“ na videu verbuje vojáky v ruském vězení

Zahraniční

„Nebyl to žádný sympaťák. V této válce bojoval jako žoldák a zabíjel. Přesto ale nemá nikdo právo střílet vězně,“ píše Gulagu Net. Aktivisté proto zaslali prezidentu Putinovi a zakladateli nechvalně známé skupiny Wagnerových žoldáků Jevgeniji Prigožinovi žádost o zastavení podobných poprav.

Přeběhlíka brutálně ubili kladivem do hlavy

Brutální postup proti vlastním lidem je pro žoldáckou Wagnerovu skupinu charakteristický. V listopadu vyvolalo rozruch video, na němž její členové ubijí kladivem do hlavy svého bývalého spolubojovníka, který se předtím vzdal Ukrajincům a přešel na jejich stranu. Prigožin vraždu pětapadesátiletého Jevgenije Nužina velebil s tím, že psovi patří psí smrt a že je varováním pro další zrádce nejen mezi wagnerovci, ale v celé ruské společnosti.

O tom, kdo skutečně založil Wagnerovu skupinu a kdo jí velí, se dlouho spekulovalo. Prigožin dlouho popíral, že je zakladatelem, a dokonce kvůli tomu žaloval novináře. V září se k tomu ale přiznal.

Wagnerova skupina v průběhu let operovala v Libyi, Sýrii, Mali či také v posledních měsících na Ukrajině. Sestává ze žoldáků se zločineckým původem a na Ukrajině je podle ukrajinských vyšetřovatelů odpovědná za válečné zločiny v Motyžynu nedaleko Kyjeva.

Šéf Wagnerovy skupiny označil brutální vraždu dezertéra kladivem za spravedlivou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám