Hlavní obsah

Rusové vypálili na Ukrajinu střelu určenou k jadernému útoku. Byla bez nálože

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinci ve čtvrtek zlikvidovali ruskou střelu s plochou dráhou letu Ch-55, která je určena k nesení jaderné hlavice. Ta však na raketě namontována nebyla, uvedlo Centrum ukrajinských ozbrojených sil pro strategickou komunikaci. Otázkou je, proč k tomu došlo.

Foto: Profimedia.cz

Následky útoku střelami Ch-555

Článek

„Pro tento útok orkové použili nejméně jednu střelu Ch-55 ze svého jaderného arzenálu, odšroubovali jadernou hlavici a nahradili ji prázdnou, než ji vypálili na Ukrajinu,“ uvedlo ukrajinské středisko pro strategickou komunikaci ve zprávě, v níž Rusy posměšně označilo za orky (skřeti z knih J. R. R. Tolkiena). Podle materiálu to mohlo být způsobeno nedbalostí či nedostatkem konvenčních střel s plochou dráhou letu Ch-555, od kterých jsou Ch-55 odvozené.

„Je tu možnost, že Ruské federaci docházejí konvenční střely Ch-555, místo nichž se používají Ch-55,“ uvedlo středisko a spekulovalo, proč střela nenesla žádnou nálož, ani konvenční. „Jestliže byla jaderná hlavice odmontována, znamená to, že ruští vojáci zapomněli namontovat konvenční hlavici? A jestli byla jaderná hlavice odmontována, kde je nyní?“ ptají se autoři zprávy.

Tyto spekulace jsou sice působivé, ale pomíjejí fakt, že nosičů je vždy více než samotných hlavic. Zpráva však nabízí i další možné vysvětlení – že střela bez hlavice sloužila jako klamný cíl. V tomto případě pak svůj účel splnila.

Při čtvrtečním útoku na Kyjev byly podle sdělení ukrajinské armády zničeny čtyři střely různých typů a pět dronů z Íránu.

Vývoj střely Ch-55 poháněné proudovým motorem začal už v šedesátých letech a prvních testů se dočkala v první polovině sedmdesátých let. Byl uspíšen, když se objevily informace o americké střele AGM-86 ALCM. Obě tyto střely – americká i sovětská – byly zařazeny do výzbroje v první polovině osmdesátých let. Verze Ch-55SM s prodlouženým doletem z 2500 km na 3000 km pak v roce 1987.

Po konci studené války se Rusko zaměřilo na vývoj odvozené střely Ch-555 upravené pro nesení konvenční hlavice a vybavené přesnějším naváděcím systémem. Byla poháněna ukrajinským motorem z továrny Motor Syč. Postupně se ale přešlo na výrobu novějších a větších střel Ch-101 a Ch-102 s ruským motorem a s doletem až 5000 km, které se hůř detekují radarem. Pokud se spolu vypustí jak Ch-101, tak Ch-55, je pravděpodobnější, že se systémy protivzdušné obrany zaměří na Ch-55.

Všechny tyto střely jsou podzvukové s rychlostí okolo 700 km/h.

Reklama

Výběr článků

Načítám