Hlavní obsah

Rusové verbují vojáky do Afrického sboru. Pošlou je ale bránit Bělgorodskou oblast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské jednotky bývalé Wagnerovy skupiny se do Afrického sboru pokoušejí naverbovat nové vojáky, které posléze pošlou bránit ruskou Bělgorodskou oblast, jež je pravidelně ostřelována Ukrajinou. S odkazem na vysoce postavený zdroj z Ruské federace o tom informuje americký Institut pro studium války (ISW), podle něhož se kromě nově rekrutovaných vojáků do Bělgorodu přesunou také bývalí členové wagnerovců v současnosti sloužící v Africkém sboru (Africa Corps).

Foto: Profimedia.cz

Wagnerovci cvičící s běloruskou armádou.

Článek

Američtí analytici uvedli, že Ruská federace v současnosti pro Africký sbor verbuje nové vojáky pro své vlastní aktivity. Není jasné, zda k verbování dochází v Rusku nebo v Africe. Podle zdroje obeznámeného s věcí jde ale pouze o zástěrku a pravým účelem je nábor mužů pro nasazení do pohraniční Bělgorodské oblasti, která je pravidelným terčem ukrajinských ozbrojených sil (AFU).

Ruští vojáci Afrického sboru se 12. dubna vydali do Nigeru, uvedl ISW. Podle ruského zdroje se posléze přesunou do ruské Bělgorodské oblasti. Nebyl však konkrétní v tom, zda se do pohraničí přesunou všichni členové Afrického sboru, čímž by došlo k jeho rozpadu, nebo pouze jeho část.

Africký sbor byl vytvořen ruským ministerstvem obrany krátce po rozpadu Wagnerovy skupiny. Mimo Niger působí také v Burkině Faso, Mali nebo ve Středoafrické republice, kde se ještě koncem prosince podílel na ochraně prezidenta Faustina-Archange Touaderu.

V souvislosti s útoky na pohraniční oblasti zdroj blízký Kremlu, který si přál zůstat v anonymitě, agentuře Bloomberg sdělil, že Ruská federace byla přinucena odklonit své síly z frontové linie na Ukrajině a poslat je bránit Bělgorodskou oblast. „Válka se vede na ruském území,“ řekl zdroj agentuře.

Rusko stahuje vojáky z fronty. Posílá je bránit Bělgorodskou oblast

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám