Hlavní obsah

Máte poslední šanci utéct živí. Zelenskyj varuje Rusy před drtivou protiofenzivou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechna okupovaná ukrajinská území budou brzy osvobozena. Ruští vojáci, kteří chtějí válku přežít, mají poslední šanci utéct. Podle serveru Ukrajinska pravda to v pondělí prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kdy mají protiútoky začít, neupřesnil.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP
Článek

„Nebudu zmiňovat nic konkrétního, protože nechci ruským teroristům umožnit, aby se na náš postup připravili. Ale uděláme to a oni to musí vědět. Mají ještě čas se odtamtud dostat nebo je zničíme,“ varoval Zelenskyj.

Ukrajinský prezident se o chystané protiofenzívě zmiňoval během návštěvy vesnice Jagodne. Vydal se i do místní školy, kde Rusové údajně téměř měsíc drželi civilisty jako rukojmí. Spolu se Zelenským školu navštívili německý vicekancléř Robert Habeck, velvyslankyně Německa na Ukrajině Anka Feldhusenová a vedoucí prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

Putinovi přeje zbytek života ve sklepě se kbelíkem

Při pohledu na místo, kde okupanti mučili místní obyvatele, Zelenskyj řekl, že by si mohl přát, aby ruský prezident Vladimir Putin „strávil zbytek svého života ve sklepě, se kbelíkem místo záchodu“, napsala Ukrajinska pravda.

Zelenskyj ohlásil další sankce

Válka na Ukrajině

Kdy by měla avizovaná protiofenzíva začít, ukrajinský prezident sice neupřesnil, jeho ministr obrany Oleksij Reznikov byl ale minulý týden sdílnější. Prohlásil, že generální štáb se zahájením čeká na příhodný okamžik a vhodné počasí, což by mohlo nastat v dubnu nebo v květnu.

„Uvidíte naše vojáky v protiútoku. Z rozhodnutí našeho generálního štábu je již plánován v několika směrech. Záleží na tom, kdy nastane nejvhodnější okamžik. Vše také závisí na povětrnostních podmínkách. Na jaře máme velmi mokrou půdu. Lze použít pouze pásová vozidla. Myslím, že je uvidíme v dubnu až květnu,“ citovala Reznikova Ukrajinska pravda.

V současné době je situace na bojištích východní Ukrajiny podle dostupných informací patová. Obě armády drží pozice, vedou opotřebovací válku a vyčkávají. Z prohlášení kyjevských špiček se ale zdá, že se teď iniciativu pokusí převzít ukrajinská armáda.

Ukrajinská protiofenziva přijde možná v dubnu. Čekáme na počasí, uvedl Reznikov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám