Hlavní obsah

Starosta Avdijivky: Situace je místy kritická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace v Avdijivce je místy kritická, propukly první pouliční boje s ruskými vojáky, uvedl dnes tamní starosta Vitalij Barabaš podle agentury AFP. Východoukrajinské město je v posledních měsících v centru bojů mezi ukrajinskými a ruskými vojsky.

Foto: ISW

Bojiště u Avdijivky. Červeně je vyznačeno území pod kontrolou Rusů, žluté jsou ruské zisky z poslední doby, modré ukrajinské zisky

Článek

„Situace ve městě je velmi složitá, velmi napjatá. Ano, v posledních týdnech jsme říkali, že situace je velice těžká, ale zvládáme ji. Dnes je situace velmi těžká a místy kritická,“ řekl Barabaš v ukrajinské televizi.

Ruský prezident Vladimir Putin v poslední lednový den ohlásil, že ruské síly pronikly na okraj Avdijivky, kde ovládly 19 domů. O týden dříve starosta Barabaš připustil, že se do města poprvé dostaly ruské jednotky, ale ubezpečil, že Ukrajincům se je podařilo zatlačit zpět.

Avdijivka se nachází na frontové linii de facto od roku 2014, kdy proruští separatisté obsadili část ukrajinského Donbasu včetně nedalekého Doněcku. V červenci 2014 město nakrátko padlo do rukou separatistů, vyzbrojených Moskvou, než jej opět ovládli Ukrajinci. Z velké části bylo zničeno, ale stalo se symbolem ukrajinského odporu.

Něco dobyli, ale na jaře jim dojde dech. A pak nastoupíme my, řekl šéf ukrajinské rozvědky

Válka na Ukrajině

Ruská vojska vpadla na Ukrajinu v únoru 2022 a okupují část ukrajinského území, Avdijivku ale za celou dobu invaze nedobyla. Před válkou žilo ve městě asi 30 tisíc obyvatel. Odhaduje se, že v ruinách jich nyní přežívá méně než tisícovka, a úřady na ně naléhají, aby odešli.

Město, ve kterém bývala největší koksovna v Evropě a které od října čelí ruským útokům, bylo kvůli masivnímu ostřelování a bombardování „z 95 až 98 procent“ zničeno, uvedl šéf Doněcké oblasti Vadym Filaškin v rozhovoru, který dnes zveřejnila agentura Reuters. „Nepřítel jen minulý měsíc svrhl okolo 200 naváděných leteckých bomb na město. Úplně jej ničí,“ řekl.

Krymský most letos nebude stát. Vím, jak na to, slibuje šéf ukrajinského námořnictva

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám