Hlavní obsah

Jen trosky a mastný flek. Piloti vrtulníků popsali potopení ruské výsadkové lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se odmítl vyjádřit k ukrajinskému tvrzení, že se pomocí námořních dronů podařilo potopit výsadkovou loď třídy Ropucha Cezar Kunikov. Potopit ji měly drony Magura V5. Ruští vojenští blogeři ale zásah lodi potvrdili. Odposlech pilotů ruských vrtulníků ukázal, že po lodi zůstala jen mastná skvrna.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Cezar Kunikov na archivním snímku

Článek

Peskov na dotaz týkající se osudu lodi odpověděl agentuře TASS: „To je vše přímo spojeno s průběhem speciální vojenské operace. Je to tedy výhradně záležitost ministerstva obrany.“

Ministerstvo obrany však zatím nereagovalo, zveřejnilo pouze, že se v noci „podařilo zničit prostředky protivzdušné obrany drony nad Černým mořem (UAV).

Potopení lodě potvrzuje však odposlechnutý rozhovor ruských pilotů vrtulníků Ka-52 a Mi-8, kteří po lodi pátrali. Jeden z nich podle Ukrajinské pravdy uvedl: „V oblasti pozoruji trosky a mastnou skvrnu.“ Kanál Krymskij větěr informoval, že obyvatelé slyšeli v noci exploze u Jalty.

Ruský telegramový kanál Rybar, který se věnuje vojenským otázkám, ale zásah přiznal: „Ukrajinské formace opět zaútočily na černomořskou flotilu na jižním pobřeží Krymu. Zřejmě byla zasažena velká výsadková loď.“ Kanál Dva majora píše, že posádka žije.

Rybar se tvrdě pustil do velení černomořské flotily: „Nerad bych lil vodu na mlýn nepřítele, ale čas od času se ukazuje, že černomořská flotila je nekompetentní a neschopná odrážet útoky ze strany ukrajinských formací.“

Záběry z kamer na nejméně čtyřech dronech zachycují, jak se přibližují k lodi, i exploze na levoboku. Mohutnost výbuchu podle expertů naznačuje, že loď mohla nést munici. Na dalších záběrech bylo vidět, jak loď hoří a naklání se na levobok, popsal expert Sam Doak televizi Sky News . Záď jí klesala pod vodu.

Ukrajinská rozvědka HUR oznámila, že k útoku použila námořní drony Magura V5. Ty byly použity i při útoku na raketovou fregatu Ivanovec. Podle stanice BBC dosahují maximální rychlosti až 78 km/h a nad hladinou je vidět jen půl metru z lodě.

Ukrajina potopila ruskou loď Cezar Kunikov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám