Hlavní obsah

Rusové si mění pohlaví, aby se vyhnuli válce. Vláda se chystá zasáhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští zákonodárci vytáhli do boje proti stále častějším případům mladých mužů, kteří se prokazují potvrzením o změně pohlaví, aby se vyhnuli povolávacímu rozkazu do armády. Informuje o tom list Kommersant.

Foto: Profimedia.cz

Letošní odvod branců do ruské armády

Článek

Dolní komora ruského parlamentu, Státní duma, má proto v nejbližší době projednat zákaz změny pohlaví bez chirurgické operace, sdělila listu poslankyně Nina Ostaninová, šéfka poslaneckého výboru pro otázky rodiny, žen a dětí. Navrhovatelem změn je ministerstvo justice.

„Zdá se, že mnozí z těch, co nestihli utéct do Gruzie a Kazachstánu, si pospíšili do soukromých klinik pro potvrzení (o změně pohlaví). To není mezera v zákoně, to je mezera ve výchově celé generace,“ prohlásila Ostaninová.

„Ráno se rozhodne, že už není muž“

Změnu legislativy jednoznačně podporuje také Vjačeslav Volodin, předseda Státní dumy. „Během poslední doby jsme zaznamenali 2700 nových rozhodnutí o změně pohlaví,“ uvedl Volodin v parlamentu.

„K takovým rozhodnutím může docházet na soukromých klinikách. Člověk ráno vstane a rozhodne se, že už není muž, ale žena,“ citoval jej Kommersant.

Podle Volodina služba stojí od 30 tisíc do 60 tisíc rublů (8000 až 16 tisíc Kč). Výsledkem je potvrzení, které uznávají všechny úřady včetně matrik, tito lidé mohou vstupovat do manželství nebo žádat o adopci, dodal.

„Porada za přítomnosti ministerstva zdravotnictví a resortu spravedlnosti už proběhla. Ministerstvo spravedlnosti zákaz podporuje; jinak to nejde,“ shrnul Volodin.

Poslanci chtějí zákaz projednat už na schůzi 15. května, sdělil listu další nejmenovaný zdroj. V Rusku totiž na mnoha místech běží jarní odvody.

„Kvůli speciální operaci se mnozí mladí muži obrátili na soukromé kliniky se žádostí o změnu pohlaví, aby se odvodu vyhnuli,“ citoval Volodina Kommersant.

Jako první na případy „fiktivní“ změny pohlaví poukázal ministr spravedlnosti Konstantin Čujčenko. Legislativní úpravy by se měly promítnout do zákona O základech ochrany zdraví občanů Ruské federace.

Transgender vzpěračku kritizovali kvůli zvýhodnění, na olympiádě ale neuspěla

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám