Hlavní obsah

Transgender vzpěračku kritizovali kvůli zvýhodnění, na olympiádě ale neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Své vystoupení v Tokiu má za sebou vzpěračka Laurel Hubbardová, první transgender vzpěračka, která se olympiády zúčastnila po změně pohlaví. Kritici se obávali, že třiačtyřicetiletá Hubbardová bude mít oproti soupeřkám výhodu, při samotném závodě se to ale nepotvrdilo.

Foto: Profimedia.cz

Laurel Hubbardová při svém třetím neúspěšném pokusu.

Článek

V pondělním olympijském závodě v kategorii nad 87 kilogramů Hubbardová skončila hned na začátku. V trhu se jí nepovedly první dva pokusy se 120 kilogramy na čince a neuspěla ani se třetím pokusem na 125 kilogramech.

Z pódia nicméně odcházela s úsměvem, sepjala ruce a poděkovala. Soutěž vyhrála v olympijském rekordu Číňanka Lie Wen-wen, když v trhu dokázala zvednout 140 kilogramů, v nadhozu pak ještě o 40 kilogramů více.

Hubbardová se nicméně zapsala do historie, když se kvalifikovala na olympijské hry poté, co Mezinárodní olympijský výbor umožnil startovat transgender sportovcům, pokud jejich hladina testosteronu nepřesáhne povolenou mez.

Olympijské vítězce pomohl k medaili kondom na nevšedním místě

Koktejl

Kritici ovšem namítají, že pouhé měření hladiny testosteronu není vypovídající; zejména pokud se tělo coby mužské vyvíjí během puberty.

Mezi kritiky patří i belgická vzpěračka Anna Vanbellinghenová, která označila start Hubbardové za špatný vtip.

Nikoliv první transgender sportovec v Tokiu

„Zaprvé bych chtěla zmínit, že plně podporuji transgender komunitu,“ uvedla Vanbellinghenová s tím, že plně podporuje právo Hubbardové na sebeurčení.

Přiznala ale, že jí je jasné, že přesné určení právního rámce je pro olympijský výbor velice složité.

„Věřím, že každý by měl mít přístup ke sportu, ale ne na úkor ostatních,“ uvedla Vanbellinghenová s tím, že to platí zejména o sportu vrcholovém.

Už dopředu bylo jasné, že Hubbardová není ve svém věku favoritkou na medaile, jak o ní hovořila některá zejména bulvární média v souvislosti s její změnou pohlaví.

Dělá jen problémy. Běloruský výškař podporuje snahu poslat sprinterku domů

Evropa

Kritici nicméně namítají, že jde o nebezpečné otevření Pandořiny skříňky a řada atletů bude chtít změnou pohlaví dosáhnout nefér výhody s tím, že je pro úspěch schopna klidně riskovat svůj život.

Hubbardová ovšem není první transgender sportovkyní, která se na olympijských hrách představila.

V kanadském ženském fotbalovém týmu působí Quinn, kteří se identifikují jako nonbinární, Spojené státy zase ve skateboardu reprezentují nonbinární Alana Smith (v případě nonbinárních osob se používá onikání).

Ani v jednom případě však tito sportovci nevyvolali kontroverzi v podobě možné fyzické výhody.

Reklama

Výběr článků

Načítám