Hlavní obsah

Rusové pronikli u Charkova naší obranou, přiznávají Ukrajinci

Charkov

Situace v Charkovské oblasti, kde Rusové zahájili v pátek postup, zůstává složitá a dynamicky se mění, uvedl v pondělí ukrajinský generální štáb. V bojích o Vovčansk dosáhli Rusové taktického úspěchu.

Foto: ISW

Boje na Ukrajině na mapě ISW. Červeně je vyznačeno území pod kontrolou okupantů, žlutě jejich postup

Článek

„Nepřítel má nyní taktický úspěch,“ přiznal ukrajinský generální štáb, „byla naplánována opatření ke zničení nepřítele, který se vklínil do naší obrany.“ Štáb uvedl, že obránci nasazují zálohy, aby se stabilizovala situace. Prioritou je přitom zachránit životy vlastních vojáků.

Ruské jednotky se podle Ukrajinců snaží postoupit od pohraniční obce Pyľna podél obou břehů řeky Lypec k městu Lypci, kde se řeka vlévá do další řeky Charkiv. Z Lypci je to už jen deset kilometrů k severnímu okraji Charkova.

„Vedou se boje ve směrech Pyľna-Lukjanci, Pyľna-Hlyboke, Pyľna-Olijnykove,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

Kam se poděla obranná linie Charkovské oblasti? Co je to za zradu, rozčiluje se ukrajinský velitel

Válka na Ukrajině

Kromě toho probíhají boje i ve směrech Strilěča-Hlyboke, Murom-Starycja a Pletěnivka-Tyche, doplnil generální štáb. Murom leží na východním břehu stejnojmenné řeky, která se vlévá do řeky Charkiv pod Lypci, tedy ještě blíž k Charkovu.

Vovčansk a blízké Tyche jsou na východní straně řeky Severní Doněc, odkud přímo cesta na Charkov nevede. „Během 24 hodin v těchto směrech podnikl nepřítel 22 útoků, z nichž 14 dále pokračuje,“ dodal ukrajinský generální štáb k síle bojů.

Boje se vedou i o Vovčansk, jenž leží nedaleko hranic. „Nepřítel nasadil značné síly k útoku na město,“ uvedl štáb s tím, že jde až o pět praporů a že se útočníci nestarají o ztráty: „Jen v tomto směru ztratili Rusové během jednoho dne přes sto zabitých okupantů.“

Institut pro studium války v analýze situace uvedl, že hrozí odříznutí Vovčansku od zásobovacích linií, a to jak ze západu od vesnic Starycje a Buhruvatka, kde je most přes Severní Doněc, tak od východu přes Tyche. Pak by bylo možné zásobovat Vovčansk jen od jihovýchodu a jihozápadu po silnicích vedoucích okolo Viľči.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Pětaosmdesátiletá Ljudmila evakuovaná z Vovčansku

Aby Rusové zabránili Ukrajincům v dodávání zásob, soustředí se na ničení mostů. Zřejmě je jejich snahou vyhnout se bojům ve městě, Vovčansk izolovat a obejít.

Jedním z cílů stávající ofenzívy je vytlačit Ukrajince od hranice, aby nemohli ostřelovat tak snadno Bělgorod z raketometů. Snahou však může být i vytvoření širokého „sanitárního kordonu“, který by zahrnoval Charkov, jak o tom mluvil opakovaně Vladimir Putin.

Může však jít i o snahu přímo dobýt druhé největší ukrajinské město, k čemuž vyzýval o víkendu vůdce k Rusku připojené Doněcké lidové republiky, který chtěl obsadit i Sumy a další místa, kde žije ruskojazyčné obyvatelstvo.

Foto: Vyacheslav Madiyevskyy, Reuters

Vojenští zdravotníci nakládají zraněného ukrajinského vojáka u Vovčansku

Rusové se ženou od severu přímo na Charkov, pronikli až do hloubky pěti kilometrů, bojuje se u Hlybokého

Válka na Ukrajině

Rusové se pokoušejí prorazit ukrajinskou obranu na severu, Kyjev vyslal posily

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám