Hlavní obsah

Rusové při posledním útoku zasypali Ukrajinu hypersonickými kinžaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové při čtvrtečním raketovém útoku na Ukrajinu použili i několik hypersonických raket Kinžal, proti kterým nemá tamní protiletecká obrana účinnou ochranu. Ruské ministerstvo obrany k tomu uvedlo, že je nejmasivnější raketový útok za poslední týdny odplatou za „teroristický útok“ v Brjanské oblasti. Kyjev ale zapojení do tohoto incidentu odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Odpal hypersonické rakety Kinžal

Článek

„K masivnímu odvetnému úderu byly použity vysoce přesné dalekonosné rakety z moře, vzduchu i pevniny včetně hypersonických systémů Kinžal. Cílem útoku byla vojenská a energetická infrastruktura a komplexy obranného průmyslu,“ uvedlo podle serveru RT.com ruské ministerstvo obrany.

Podle mluvčího ukrajinských vzdušných sil Jurije Ignata Rusové útočili z mnoha míst a mnoha zbraněmi, aby zahltili ukrajinskou protivzdušnou obranu.

„Nepamatuji si, že by během této války bylo vypuštěno tolik kinžalů najednou. Těchto střel nepřítel nemá mnoho, jde o desítky (podle rozvědky až 50 - pozn. aut.). Nepřítel také odpálil 6 raket X-22, střel s nejničivější silou, které mají 950kilogramové hlavice,“ cituje Ignata agentura Unian.

Ukrajinu zasáhly masivní letecké údery, záporožská jaderná elektrárna je bez proudu

Válka na Ukrajině

Armádní mluvčí obyvatele varoval, aby neignorovali letecké poplachy. Kinžaly jsou totiž odpalovány z MiGů-31.

Hypersonické zbraně jsou vzhledem ke své rychlosti, která přesahuje pětinásobek rychlosti zvuku, vnímány jako způsob, jak získat převahu nad jakýmkoliv protivníkem. Klasická protivzdušná obrana před nimi spolehlivou ochranu nezaručí.

Ve srovnání s mezikontinentálními balistickými střelami je u nich také obtížnější vypočítat, na jaký cíl míří. Západ těmito zbraněmi nedisponuje. Kinžaly dokážou zasáhnout cíl vzdálený až 2000 kilometrů.

Lodě s hypersonickými střelami Cirkon pošleme na Washington, hrozí Medvěděv

Evropa

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj ve čtvrtek ráno oznámil, že Rusko vypálilo na Ukrajinu 81 raket různých typů a protivzdušná obrana sestřelila 34 ze 48 řízených střel.

Podle Ukrajinců ale Rusové neútočili jen na vojenské cíle. Zasaženy měly být i civilní objekty.

K incidentu v Brjanské oblasti na ruském území, za který se Moskva ve čtvrtek údajně mstila, došlo na začátku března. Ruská média informovala o útoku ukrajinských sabotérů, kteří měli překročit ruskou hranici do Brjanské oblasti.

Krátce na to se k údajným diverzním útokům na ruském území přihlásil ruský dobrovolnický sbor, což je jednotka bojující od loňského léta jako součást ukrajinských ozbrojených sil.

K útoku na ruském území se přihlásila jednotka Rusů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám