Hlavní obsah

K útoku na ruském území se přihlásila jednotka Rusů

K údajným diverzním útokům na ruském území se přihlásil ruský dobrovolnický sbor, což je jednotka bojující od loňského léta jako součást ukrajinských ozbrojených sil. Ruská média ve čtvrtek informovala o útoku ukrajinských sabotérů, kteří měli překročit ruskou hranici do Brjanské oblasti. Ruský prezident Vladimir Putin kvůli tomu svolal bezpečnostní radu.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

„Na ruské území nepronikli žádní ukrajinští záškodníci, což je lež kremelské propagandy, ale jeho bojovníci, aby ukázali krajanům, že mají naději a že svobodní ruští lidé se zbraní v ruce mohou bojovat proti režimu,“ uvedl ruský dobrovolnický sbor, bojující na straně Ukrajinců, na Telegramu.

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov označil události v Brjanské oblasti za „konflikt mezi ruskými občany“ v rámci „naprosto nestabilní“ Ruské federace, zmítané obrovským množstvím vnitřních problémů, napsala ČTK.

Obec Sušany, místo jednoho z údajných incidentů:

Prohlášení dobrovolnického sboru podle Jusova „svědčí, že se nejspíše ruský lid začíná probouzet proti krvavé Putinově diktatuře“. Připomněl prohlášení sboru, že nebojuje proti civilistům, nýbrž „výlučně proti Putinovu režimu a jeho slouhům“.

Putin svolává bezpečnostní radu kvůli údajným diverzantům. Záminka k ofenzivě, tvrdí Kyjev 

Válka na Ukrajině

Ruská agentura TASS ve čtvrtek citovala nejmenovaný zdroj z ruských bezpečnostních složek, podle něhož „skupiny ukrajinských diverzantů pronikly do dvou vesnic a v jedné se zmocnily rukojmích z řad místních obyvatel“. Boj s několika desítkami dezertérů si podle TASS vyžádal oběti a raněné mezi vesničany, Ukrajinci se údajně mohli zmocnit až šesti rukojmích. Tajná služba FSB oznámila, že spolu s vojáky podniká opatření k likvidaci „ozbrojených ukrajinských nacionalistů“.

Servery RT.com a RBK nicméně zajetí rukojmích nezmiňují.

Putin svolává bezpečnostní radu

Kvůli čtvrtečnímu incidentu se narychlo schází bezpečnostní rada vedená ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle neoficiálních informací serveru Verstka rada již ruská bezpečnostní rada jedná prostřednictvím videokonference, zatímco podle jiných zdrojů se má sejít „v nejbližších hodinách“, podle dalších termín ještě není znám.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov mezitím potvrdil, že prezident zrušil čtvrteční cestu na Kavkaz a v Kremlu přijímá hlášení z místa o „teroristickém útoku“. Tvrdil však, že schůzka bezpečnostní rady je naplánovaná na pátek 3. března. V tuto chvíli je podle něj „obtížné odpovědět na otázku, zda bude mít incident v Brjanské oblasti vliv na status speciální vojenské operace“, jak Rusové invazi na Ukrajinu nazývají.

Wagnerovci jsou v centru Bachmutu a hrají tam na hudební nástroje, chlubí se Prigožin videem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám