Hlavní obsah

Rusové přemlouvají ke vstupu do armády i chudé cizince v mešitách

Dělníci ze Střední Asie, kteří pracují v Rusku, se čím dál častěji setkávají s náboráři ruské armády. Oslovují je v mešitách, na ubytovnách i na imigračních úřadech, aby se je pokusili nalákat mezi své vojáky. Moskva se tak snaží nahradit své vyčerpané síly na Ukrajině, napsal web Rádia Svobodná Evropa/ Rádia Svoboda (RFE/RL).

Foto: Profimedia.cz

Mešita v Moskvě. Ilustrační foto

Článek

Podle serveru jim neslibují jenom mnohem lepší výdělky, ale také ruské občanství. Že budou na Ukrajině pravděpodobně zabiti či zraněni, jim samozřejmě náboráři neřeknou.

Tádžický imigrant Foziljon Umarov nedávno požádal o obnovení svého končícího ruského povolení k pobytu v provincii Nižnij Novgorod, kde pracuje jako zedník. Když odevzdával své doklady na imigračním oddělení, úřednice se ho prý zeptala, zda by neuvažoval o vstupu do ruské armády. „Řekla, že když se stanu smluvním vojákem, nebudu už potřebovat povolení k pobytu ani pracovní povolení a po šesti měsících vojenské služby budu moci získat ruský pas. Vydělám si také asi 3000 dolarů měsíčně (64 000 korun),“ cituje RFE/RL Umarova .

Opravdu jsi chtěl skončit jako sekuriťák? Rusy láká do armády svérázné video

Válka na Ukrajině

Moskva oficiálně neoznámila novou mobilizaci poté, co její „částečné“ povolání asi 300 000 záložníků v září způsobilo, že desítky tisíc ruských mužů náhle uprchly ze země. Vláda plánuje naverbovat 400 000 nových vojáků, kteří budou bojovat na Ukrajině, uvedla RFE/RL s odkazem na zdroje z ruské regionální vlády. Ruští představitelé proto nyní rozšířili svou kampaň i na zahraniční pracovníky příslibem peněz a dalších výhod. Náboráři v ulicích ruských měst rozdávají mužům brožury, v nichž slibují počáteční jednorázovou platbu ve výši 2390 dolarů (přes 50 000 korun), po níž budou následovat platy až 4 160 USD měsíčně (skoro 90 000 korun). Podobné letáky visí podle RFE/RL také všude na stěnách, dveřích i ubytovnách migrantů.

Server zveřejnil také odkaz na video, na němž je údajně zástupce ruské vojenské náborové kanceláře při projevu v oblíbené mešitě ve městě Čeljabinsk. „Nemusíte čekat pět let, abyste se stali ruskými občany, můžete podepsat smlouvu o vojenské službě na šest měsíců až jeden rok výměnou za rychlé občanství pro sebe a své rodiny,“ říká uniformovaný muž na shromáždění v mešitě.

Moskva pátrá po brancích pomocí kamerového systému na rozpoznání obličeje

Zahraniční

Další video, které má RFE/RL k dispozici, zase zachycuje muže v ruské vojenské výstroji, který propaguje smluvní vojenskou službu skupině mužů, kteří mluví uzbecky. Údajně jde o středoasijské migranty, kteří čekají na pracovní povolení ve městě Penza na západě Ruska.

Náboráři dělníkům tvrdí, že ti, kteří jsou ochotni vstoupit do armády, nemusí ani podstoupit povinnou lékařskou prohlídku, říká Jurabek Amonov, obhájce práv migrantů v Rusku. „Stačí jim podepsat papír s nápisem ‚Jsem zdravý‘,“ řekl Amonov RFE/RL.

„Vždy říkám migrantům, že 99 procent těch, kteří šli do války v naději, že získají ruské pasy, bylo zabito na Ukrajině. Je pro ně také nezákonné jít na Ukrajinu,“ prohlásil.

RFE/RL připomíná, že v Rusku žijí miliony migrantů ze Střední Asie a dalších zemí bývalého Sovětského svazu. Většina z nich se držela stranou války, kterou jejich hostitelská země vede proti Ukrajině. Mnoho stovek nebo tisíců jich však přijalo práci na ukrajinských územích okupovaných Ruskem, kde většinou pracují pro ruské stavební společnosti, dodal server.

Už žádné slabé kusy. Wagnerovci chtějí naverbovat 30 tisíc mužů z posiloven

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám