Hlavní obsah

Opravdu jsi chtěl skončit jako sekuriťák? Rusy láká do armády svérázné video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda rozjela novou náborovou kampaň. Tklivým videem láká jinochy na dobrodružství a nabízí prestižní džob; obranu a zvětšování vlasti. Navíc dobře placený. Cílem kampaně je získat až 400 tisíc nových branců, vyzvěděli podle agentury Reuters britští zpravodajci. To by napovídalo tomu, že se chce Moskva vyhnout další mobilizaci.

Náborové video ruské armádyVideo: Reuters

 
Článek

Klip je postavený na kontrastu mezi stereotypem v civilu a slibovaným dobrodružstvím v armádě. Sází na společenskou prestiž vojáků. V první části pohyblivá animace zasazuje vojáka v maskáčové uniformě a helmě do supermarketu, načež ho promění v hlídače. „Opravdu jsi chtěl skončit jako takováto ochranka?“ ptá se a diváka nenechává vydechnout. V těsném sledu nasazuje další brouky do hlavy.

„Spočívá tvoje síla skutečně v tomhle?“ padá další otázka u scény, kdy se voják změní v trenéra v posilovně. Následuje výjev v taxíku a otázka: „Tohle je cesta, kterou jsi chtěl zvolit?“

Plat přes 200 tisíc. Rublů

Závěr tvoří oslavné záběry na vyzbrojené vojáky vystupující z kouře a nechybí také upozornění, že lidé, kteří se smluvně upíší, budou mít plat od 204 tisíc rublů, což odpovídá asi 53 tisícům korun.

Rusy čeká další mobilizace. Tomu, že bude dobrovolná, nikdo moc nevěří

Zahraniční

Video zaujalo britského novináře Francise Scarra, který pro britskou stanici BBC sleduje ruská média. „Tohle náborové video ruského ministerstva obrany je něco jinačího…,“ připsal k němu a sdílel ho na Twitteru.

V dalším příspěvku upozornil na to, že kampaň probíhá i v ruském zpravodajství, kde se objevují zprávy o náboru dobrovolníků a návody, jak se upsat.

V ulicích Moskvy se v posledních týdnech objevily armádní plakáty hlásající „Naší profesí je obrana vlasti“. Armáda podle nich přijme střelce, ženisty, řidiče, tankisty či zdravotníky. Na oplátku jim nabízí „respekt, čestné povolání a slušný plat“.

Scarr i agentura Reuters z toho usuzují, že se ruský prezident Vladimir Putin a jeho podřízení nejspíš chtějí vyhnout další mobilizaci. Ta poslední částečná proběhla loni v září a narazila na odpor veřejnosti.

Vdejte se za boháče do Číny, vyzývá Rusky reklama ve státní televizi

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám