Hlavní obsah

Rusové používají hnijící těla padlých jako štíty. Je to stejně marné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov navštívil na konci prosince Bachmut v Doněcké oblasti. To, co tam viděl, ho podle jeho slov šokovalo. V současnosti je Bachmut nejžhavějším bodem frontové linie a je plný hrůzných míst s ostatky padlých vojáků.

Ruští vojáci se plazí mezi mrtvými kamarády do úkrytu.Video: AP

 
Článek

„V Bachmutu jsem viděl stovky mrtvých těl, která jen tak hnijí na otevřeném poli. Místy jsou navršena na sebe jako provizorní hradby. Při útoku používají Rusové tato těla jako štít,“ uvedl Kyrylo Budanov v rozhovoru pro ABC.

„Ale nefunguje to. Vyloženě tam jsou pole plná mrtvých těl,“ řekl. Server Ukrajinska pravda jeho slova interpretoval tak, že se Rusové brání těly svých padlých spolubojovníků, což dává smysl, jelikož k tělům těch ukrajinských by se jen stěží dostali. Budanov to však v rozhovoru nespecifikoval.

Nelze vyloučit, že jde ze strany Budanova o zpravodajské hry, které jsou ve válečných konfliktech jejich nedílnou součástí.

Foto: Ukrajinské ministerstvo obrany

Generálmajor Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské rozvědky

Podle Budanova budou útoky pokračovat hlouběji a hlouběji dovnitř ruského území, i když výslovně neuvedl, že se bude jednat o útoky ukrajinské. Očekává, že válka letos skončí a Ukrajina vyhraje. „Naším cílem, a my ho dosáhneme, je návrat k hranicím z roku 1991, jak Ukrajinu uznávají všechny subjekty mezinárodního práva,“ řekl.

Foto: AP

Ruští vojáci se plazí mezi mrtvými kamarády do úkrytu.

Rusku také podle něj docházejí zbraně. To ho nutí uchylovat se k levnějším řešením, jako je například použití íránských dronů Šáhid. Teherán popírá, že by Rusku dodával bezpilotní letouny, ačkoli jich podle informací amerického ministerstva obrany Rusko nakoupilo stovky.

Rusko v prvních dvou lednových dnech vyslalo na Ukrajinu 84 bezpilotních letounů, ukrajinské protivzdušné obraně se prý podařilo všechny je sestřelit.

Budanov v rozhovoru řekl, že ruská vojenská hrozba je už spíše jen pohádkou. Jedinou zbývající otázkou je podle něj ruský jaderný arzenál. „Svět si potřebuje uvědomit nutnost denuklearizace Ruska, nebo alespoň mezinárodního dohledu nad jeho jaderným arzenálem.“

Wagnerovcům se nedaří dobýt Bachmut, přiznal Prigožin

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám