Hlavní obsah

Rusy Bachmut na měsíce vyčerpá, míní analytici

Washington/Londýn

Ruská ofenziva na ukrajinský Bachmut bude vrcholit, a to bez ohledu na to, zda se síly agresora města zmocní, nebo ne. Boje však ruskou armádu vyčerpají natolik, že bude mít potíže s udržením následných útočných operací. Ve své pravidelné analýze to uvádí washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Foto: Yevhen Titov, ČTK/AP

Poničený Bachmut.

Článek

Ukrajinská obrana Bachmutu je nadále strategicky výhodná, a proto dochází ze strany obránců jen k částečnému taktickému ústupu.

„Ukrajinské síly neopustí Bachmut najednou. Je možné, že budou pokračovat v postupném bojovém ústupu, aby vyčerpaly ruské síly,“ uvedli analytici z ISW.

Obránci se podle nich stahují z východního břehu řeky Bachmutky, jiné pozice ale nadále brání a je nepravděpodobné, že by se Rusům podařilo rychle získat pozice v samotném městě. Městská válka, upozorňuje ISW, obvykle zvýhodňuje obránce a ukrajinské síly tak mohou způsobit postupujícím ruským jednotkám vysoké ztráty, a to i v době, kdy se Ukrajinci stahují.

Putin musí pochopit, že se svou imperialistickou agresí neuspěje, uvedl Scholz

Válka na Ukrajině

Centrum Bachmutu navíc leží na západní straně řeky, kam se Rusko bude muset probojovat. To může ještě více degradovat již tak vyčerpané jednotky. Podle ISW to může být podobně jako v létě loňského roku na linii Severodoněck–Lysyčansk. V té době to na čas fakticky ukončilo ruské útočné snažení v Luhanské a Doněcké oblasti.

Ztráty nahrazují starými tanky

Ruská ofenziva s cílem dobýt Bachmut podle ISW pravděpodobně vyvrcholí bez ohledu na to, zda ruské síly město získají, či nikoli. Armáda agresora bude mít podle institutu v následujících měsících po vyčerpávajících bojích potíže s udržením dlouhodobějších útočných operací, jako je právě bitva o Bachmut.

Rusko totiž podle analytiků nemá možnost významně posílit jednotky v oblasti Bachmutu, aniž by stáhlo vojáky z jiné frontové oblasti. Moskvě chybí dostatečná bojová síla k udržení více než jedné souběžné ofenzivy.

Zpráva britského ministerstva obrany upozorňuje, že válka vyčerpává Rusy i co se týká techniky. Na ztráty obrněnců Rusko reaguje nasazením 60 let starých tanků T-62.

„Existuje reálná možnost, že i jednotky 1. gardové tankové armády, údajně hlavní ruské tankové síly, budou přezbrojeny na T-62, aby nahradily předchozí ztráty,“ uvedlo ministerstvo s odkazem na rozvědku.

V předchozích dnech byly podle Britů na bojišti vidět také ruské obrněné transportéry BTR-50, které byly poprvé nasazeny už v roce 1954.

Od loňského léta bylo z ruských skladů vytaženo přibližně 800 tanků T-62, které zamířily na bojiště. Některé z nich dostaly modernizované zaměřovací systémy, které zlepší jejich účinnost v noci.

Oba výše zmíněné historické typy techniky však na moderních bojištích představují slabinu. K jejich nedostatkům patří i absence moderního výbušného reaktivního pancéřování.

Pokud se wagnerovci stáhnou z Bachmutu, zhroutí se celá fronta, zuří Prigožin

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám