Hlavní obsah

Rusové po vzpouře wagnerovců ukazují Šojgua v akci: Dorazil na frontu chválit vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr obrany Sergej Šojgu prověřil velitelský post jedné ze složek Západní skupiny vojska na Ukrajině, uvedla v pondělí agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany. Byl informován o situaci na frontě. Zpráva o jeho návštěvě je zřetelně reakcí na víkendovou vzpouru – Šojgu byl hlavním terčem kritiky majitele Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, který ho opakovaně vyzýval, aby za ním přijel k frontě.

Ruský ministr Šojgu zavítal za vojáky bojujícími na Ukrajině (video je bez zvuku)Video: AP

 
Článek

„Během práce v zóně speciální vojenské operace prověřil ministr obrany Sergej Šojgu frontové velitelské stanoviště jedné ze složek Západní skupiny vojsk,“ uvedlo ministerstvo podle TASSu, aniž by upřesnilo, kdy a kde byl.

Generál plukovník Jevgenij Nikiforov informoval Šojgua o formování a pokračující bojové koordinaci nově vytvořených záložních pluků pro Západní skupiny vojsk, aby potvrdil, že se daří budovat další jednotky.

Podle ministerstva Šojgu věnoval zvláštní pozornost organizaci podpory vojáků zapojených do speciální vojenské operace a vytvoření podmínek pro bezpečné nasazení personálu. I to je zřejmá reakce na kritiku ministerstva ze strany Jevgenije Prigožina.

Přijeďte do Bachmutu, drahý Sergeji, zve Prigožin Šojgua, jemuž veřejně nadává

Zahraniční

Ministr se také setkal s velením celého Západního uskupení sil na Ukrajině. Podle ministerstva ocenil vysokou efektivitu skupiny při odhalování a ničení nepřátelské techniky a živé síly.

„Velitelé Západní skupiny sil dostali za úkol pokračovat v aktivním průzkumu s cílem odhalit plány nepřítele a zabránit jejich realizaci na přístupech k linii dotyku,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany k Šojguově návštěvě.

Foto: AP

Sergej Šojgu zavítal za vojáky bojujícími na Ukrajině

Ukrajinci osvobodili 13o km čtverečních

Šojguova pochvala byla zveřejněna v den, kdy náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová oznámila, že se rozloha osvobozeného území od začátku protiofenzívy zvětšila na 130 km2.

„V průběhu týdne se díky zlepšení operačně-taktického postavení a vyrovnání frontové linie zvětšila plocha osvobozených území o 17 km2. Od začátku ofenzívy mají osvobozené oblasti na jihu 130 km2,“ uvedla náměstkyně na svém účtu na Telegramu.

Ze slov Maljarové plyne, že se daří hlavně postupovat ukrajinské skupině sil Tavrija v Záporoží na Melitopol a Berďansk.

Maljarová také zmínila, že se podařilo zajistit dobytá území u Orichov-Vasylivky, Bachmutu, Bohdanivky, Jahidného a Kurdjumivky, což jsou všechno obce u Bachmutu, přičemž se u všech podařilo postoupit o jeden až dva kilometry.

„V okolí Bachmutu drží (vojáci) iniciativu, pokračují v útočných operacích a zatlačují nepřítele zpět. Za poslední den postoupily ukrajinské síly na jižním a severním křídle kolem Bachmutu o 600 až 1000 metrů,“ řekl mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj.

I Rusové útočí

Maljarová zmínila i ruské útočné akce ve směrech na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku: „Stále tam probíhají těžké boje. Nepřítel se pokusil vytlačit naše vojska z pozic, které zaujímají, ale nepovedlo se mu to.“

Ukrajina postupuje v klíčových oblastech, uvedla britská rozvědka. Útočí i Rusové

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám