Hlavní obsah

Ukrajina postupuje v klíčových oblastech, uvedla britská rozvědka. Útočí i Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská rozvědka potvrdila sobotní vyjádření ukrajinské náměstkyně ministra obrany Hanny Maljarové , že Ukrajinci obnovili ofenzivní operace na východě země a pokračují v bojích i na jihu. Místně se snaží útočit i Rusové.

Foto: Iryna Rybakova, ČTK/AP

Ukrajinci pálí ze salvového raketometu BM-21 Grad

Článek

„V posledních dnech Ukrajinci obnovili a opět vedou velké útočné operace v třech hlavních osách postupu na jihu a východě Ukrajiny,“ uvedla v neděli britská rozvědka.

Ukrajinské síly podle ní „využily zkušenosti z prvních dvou týdnů protiútoku k vylepšení taktiky proti dobře připravené ruské obraně“. Taktický postup v klíčových oblastech je sice v krocích, ale stálý.

Maljarová v sobotu oznámila na svém účtu na Telegramu: „Východní skupina sil zahájila ofenzivu v několika směrech u Orichiovo-Vasylivky, Bachmutu, Bohdanivky, Jahidného, Kliščujivky a Kurdjumivky. Postupují ve všech směrech.“ Obce, o nichž mluvila, se nacházejí u Bachmutu, Kurdjumivka na půl cesty mezi Bachmutum a dvacet kilometrů vzdáleným Toreckem.

Podle vyjádření Maljarové a velitele v Záporoží působící skupiny sil Tavrija Oleksandra Tarnavského se podařilo ukrajinským jednotkám postoupit i v Záporoží, ovšem místo nespecifikovali. Telegramový kanál ruských vojenských korespondentů Operacija Z: Boejenkory russkoj vesny uvedl, že nepřítel dosáhl průlomu při postupu od Orichiva do vesnice Robotyne, která leží na cestě do Tokmaku.

Rusové útočí, kde to jen jde

Britská rozvědka současně uvedla, že Rusové napřeli síly k  útoku na Serebrjanský les u Kreminny v Luhanské oblasti: „To odráží pokračující rozkazy ruských vysokých vůdců přejít do útoku, kde je to jen možné. Rusko má drobné územní zisky, ale ukrajinské síly zabránily průlomu.“

Podle Maljarové Rusové útočili také ve směru na Kupjansk, Lyman a Marjinku, byli však odraženi.

Ukrajina zahájila operace na několika místech východní fronty

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám