Hlavní obsah

Rusové oznámili dobytí Soledaru. V jedné z nejkrvavějších bitev války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po žoldácích z Wagnerovy skupiny informovalo v pátek o dobytí ukrajinského Soledaru i ruské ministerstvo obrany. Ukrajinci ztrátu ve městě, které leží před Bachmutem, nepotvrdili. Tvrdí, že se ve městě stále bojuje.

Foto: Profimedia.cz

Ze Soledaru po těžkých bojích stoupal černý dým. Snímek z 11. ledna

Článek

„Ve čtvrtek večer bylo dokončeno osvobození města Soledar, které je důležité pro pokračování úspěšných útočných operací v doněckém směru,“ prohlásil podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Pojmem „osvobození“ Moskva nazývá dobytí ukrajinských měst.

Mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj ale podle ruskojazyčného webu stanice BBC tvrdí, že se ve městě stále bojuje.

V Soledaru zůstávají kapsy ukrajinského odporu

Válka na Ukrajině

„Boje se odehrávají v samotném městě. Informace o tom, že se ukrajinské síly stáhly ze Soledaru, není pravdivá. Boje tam pokračují,“ uvedl Čerevatyj a podotkl, že nepřítel tam má převahu, jelikož k Soledaru vrhl maximum svých sil.

Americký Institut pro studium války (ISW) nicméně už ve čtvrtek informoval, že se ukrajinská obranná linie Soledaru rozpadla a město nejspíš padlo.

Analytici dodali, že dobytí Soledaru neznamená automaticky, že padne asi 10 kilometrů vzdálený Bachmut. O ten se zřejmě strhne další velká bitva.

Kolik už u Soledaru vyhaslo životů, nikdo neví. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak nedávno označil v rozhovoru s agenturou AFP boje o kontrolu nad Soledarem a Bachmutem za nejkrvavější od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

První vítězství od Chersonu?

Pokud Rusové 11tisícové město v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny skutečně obsadili nebo obsadí, půjde především o důležité symbolické vítězství. Jednalo by se totiž o první výraznější úspěch od jejich potupného stažení z Chersonu na jihu země.

Ze strategického hlediska je Soledar významný tím, že jde o dopravní uzel a leží na cestě do Bachmutu, potažmo je překážkou v úplném ovládnutí Doněcké oblasti.

Ukrajinci se obávají, že by se Rusové mohli v brzké době pokusit spustit několik ofenziv ze severu i z jihu a objevují se spekulace, že se Rusko stále nevzdalo plánu dobýt Kyjev a pokusí se o další útok na něj.

Spekulace zesílily poté, co bylo velení operací na Ukrajině svěřeno náčelníkovi ruského štábu Valeriji Gerasimovovi.

Satelitní snímky ukazují zkázu v Soledaru a Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám