Hlavní obsah

V Soledaru zůstávají kapsy ukrajinského odporu

Aktualizováno

Město Soledar ležící asi 15 km od Bachmutu nemají ruské jednotky stále pod plnou kontrolou, i když se majitel Wagnerovy skupiny na začátku týdne holedbal, že už je celé ovládají. Pokračující odpor Ukrajinců přiznal tajemník parlamentu samozvané Doněcké lidové republiky, která je součástí Ruské federace, Andrej Bajevskij.

Satelitní záběry Soledaru a Bachmutu před a po vypuknutí bojůVideo: Reuters

 
Článek

Podplukovník Bajevskij řekl ruským médiím: „V tuto chvíli jsou v Soledaru stále jednotlivé oddělená kapsy odporu nepřítele. Naši kluci dál drtí nepřítele na těchto místech.

Ukrajinští vojáci útočí na ruské u Soledaru.Video: Reuters

„Obecně se operace vyvíjí úspěšně a západní okraj Soledaru je skoro úplně pod naší kontrolou,“ dodal Bajevskij.

I analytici washingtonského Institutu pro studium války považují Soledar za ztracený, když uvedli: „Všechna dostupná svědectví mluví o tom, že ukrajinské síly nepokračují v organizované obraně Soledaru.“ Podle něj však ani jeho pád neumožní ruským jednotkám získat kontrolu nad cestami do Bachmutu a nepovede k obklíčení tohoto dopravního uzlu, který se Rusové pokoušejí ovládnout už od června.

Ukrajinský generální štáb sdělil, že za posledních 24 hodin byly odraženy útoky na 17 obcí v Luhanské a Doněcké oblasti. Soledar mezi nimi na rozdíl od Bachmutu nebo Pidhorného či Krasnohorivky není. I to naznačuje, že organizovaný odpor tam skončil. Soledar je jmenován pouze mezi místy, která byla pod ruskou palbou.

Přístup Kyjeva a Moskvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ještě ve čtvrtek řekl, že ukrajinské síly na východě bránící Bachmut a Soledar budou vyzbrojeny všemi zbraněmi potřebnými k zadržení Rusů.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ocenil hrdinství ruských sil pokoušejících se získat pod kontrolu celý Donbas: „V Soledaru byla odvedena obrovská práce, naprosto nezištné hrdinské činy, a nejen v Soledaru.“ Podle Peskova však není bojům konec: „Ještě je před námi hodně práce. Hlavní nás teprve čeká,“ řekl, aniž by upřesnil, co má na mysli.

Objevují se spekulace, že se Rusko stále nevzdalo plánu dobýt Kyjev a pokusí se o další útok na něj. Spekulace zesílily poté, co bylo velení operací na Ukrajině svěřeno náčelníkovi ruského štábu Valeriji Gerasimovovi.

Zelenskyj slíbil obráncům Soledaru a Bachmutu zásobování vším potřebným

Válka na Ukrajině

Moskva je odhodlaná přitvrdit, ukazuje rošáda ruských generálů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám