Hlavní obsah

Ukrajina dostane novou munici pro HIMARS. Přesnější a s dostřelem 150 km

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední balíček americké pomoci pro Ukrajinu podle serveru Politiko nezahrnuje jen obrněné transportéry Stryker, ale také novou munici pro salvové raketomety HIMARS označovanou jako GLSDB. Ta by umožnila Ukrajincům velmi přesné zásahy ve vzdálenosti až 150 kilometrů.

Foto: SAAB

Odpálení GLSDB

Článek

GLSDB je přesnější než rakety M31 standardně vypalované z raketometů HIMARS. Cíl zasahují s přesností na jeden metr, zatímco u M31 je to s přesností na maximálně dva až pět metrů. Výhodou nové munice je, že se dá odpalovat ve všech směrech a střely mohou díky své konstrukci velmi dobře manévrovat. Naráz jich může být odpáleno šest na šest různých cílů. Výhodu je i relativně nízká cena 40 000 dolarů (necelých 880 tisíc korun).

„GLSDB omezí bezpečná útočiště pro Rusy. Život ruského námořnictva, letectva a lidí manipulujících s municí na Krymu a podél pozemního mostu na něj a začíná být velmi nepříjemný,“ uvedl bývalý velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges. Naznačil, proti jakým cílům by se mohly tyto zbraně použít. Zejména by mohly ohrozit ruské zásobovací linie do větší hloubky od fronty, a to především železnici spojující Krym pevninou.

O možnosti dodání těchto zbraní se spekulovalo od listopadu. Výrobce Boeing je nabízel. Ukrajina dlouhodobě požaduje pro raketomety HIMARS rakety s delším maximálním dostřelem než 90 km, jaký mají střely řady M31 ráže 227 mm naváděné pomocí GPS. Spojené státy ale opakovaně odmítají na Ukrajinu dodat střely M39 ATACMS ráže 610 mm s dostřelem až 300 km, které potřebují upravená odpalovací zařízení a jedna stojí milion dolarů.

Moskva tvrdí, že zasáhla 35 systémů HIMARS. Ukrajina jich přitom má jen 20

Válka na Ukrajině

Dodání střel GLSDB s dostřelem až 150 km by částečně Ukrajince uspokojilo a nevyvolalo by příliš silou reakci Moskvy, protože klíčové základy na Krymu jsou nadále mimo jejich dosah.

Spojení dvou zbraní v jednu

GLSDB je kombinací 250librové kluzákové letecké pumy s raketovým motorem používaným u jiných střel odpalovaných z raketometů HIMARS.

Americké letectvo v devadesátých letech začalo zavádět do výzbroje bomby malé ráže (SDB) GBU-39B, které byly přesně naváděné pomocí GPS. Šlo o klasické letecké pumy Mk. 81 vybavené naváděcím zařízením a roztažitelnými nosnými plochami, které umožnily jejich klouzavý let, a řídícími ploškami. Kluzákové pumy mohly zasáhnout cíle vzdálené až 70 km od místa shozu, záleželo samozřejmě na výšce, ze které byly shozeny - čím byla vyšší, tím dál doletěly.

V minulé dekádě Boeing a SAAB začaly vyvíjet pozemní verzi kluzákových GPS naváděných pum malé ráže. Ke kluzákové bombě byl namontován raketový motor stejného typu, jaký používají rakety M31 odpalované z raketometů HIMARS. Raketový motor jim umožnil zasáhnout cíl až ve vzdálenosti 150 km od místa vypálení.

Americké ozbrojené síly však o tento typ munice neprojevily zájem. Boeing je proto nabízel dodat na Ukrajinu. USA je dodat mohou snadno, i když je nemá Pentagon v arzenálu. Není problém je kompletovat, protože k dispozici jsou jak kluzákové bomby GBU-39B, tak raketové motory používané pro rakety M31.

Ukrajinci chtějí střely dlouhého doletu. Rusko naším cílem nebude, ujišťují Američany

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám