Hlavní obsah

Rusové chystají odvetu. Cvičí nové útočné jednotky, tvrdí ukrajinský generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj prohlásil, že se Rusové nevzdávají svých cílů dosáhnout hranic Doněcké a Luhanské oblasti a že se zarputile připravují na odvetu a převzetí operační iniciativy. Informuje o tom list Ukrajinska Pravda, podle něhož pokračují tvrdé boje například u Bachmutu.

Foto: Profimedia.cz

Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj

Článek

Podle Syrského, na kterého ukrajinský list odkazuje, dokončují ruští okupanti výcvik útočných jednotek v Kupjanské oblasti, odkud také ostřelují ukrajinské pozice pomocí dělostřelectva a minometů.

Ukrajinský generál dále uvedl, že Rusové u lymanské fronty pokračují v nahrazování svých vyčerpaných jednotek těmi z 25. kombinované armády, které byly na bojiště přesunuty z území Ruské federace.

Pokračující boje

Ukrajinska Pravda uvedla, že prudké boje pokračují například na Bachmutské frontě, kde se ruská armáda snaží udržet své obsazené pozice. Podle Syrského ale ukrajinští obránci u Bachmutu „krok za krokem vytlačují útočníky z ukrajinské půdy“.

Další mobilizace v Rusku? Totální nesmysl, rozohnil se vlivný ruský poslanec

Zahraniční

„V těchto obtížných podmínkách je nutné přijímat okamžitá a správná rozhodnutí v reakci na změny v charakteru akcí nepřítele a jím představovaných hrozeb,“ řekl k situaci na bojišti Syrskyj, kterého na Telegramu cituje ukrajinské Vojenské mediální centrum.

„Naším hlavním úkolem je zajistit spolehlivou obranu, zabránit ztrátě obsazených hranic a pozic směrem na Kupjansk a Lymansk, jakož i úspěšně postupovat a dosáhnout určených hranic směrem na Bachmut,“ dodal Syrskyj.

Rusové se stahují

List Kommersant ve středu ráno informoval o tom, že se ruská armáda stahuje z okolí obce Robotyne v Záporožské oblasti. Potvrdil to přitom gubernátor oblasti Jevhen Balickij, podle nějž tuto obec Rusko „již nekontroluje“.

„Ruská armáda takticky opustila tuto obec, protože se nelze udržet na holé pláni, kde není absolutně žádná možnost se zakopat. Proto se ruská armáda stáhla do kopců,“ uvedl Balickij.

Kommersant dále připomněl, že se Robotyne nachází na silnici z města Orichiv směrem na Tokmak. Nachází se zhruba 70 kilometrů severně od města Melitopol, jehož osvobození je hlavním cílem ukrajinské protiofenzivy.

Ukrajinská armáda obec Robotyne osvobodila 28. srpna, což potvrdilo samo ukrajinské vedení. V úterý podle Institutu pro studium války (ISW) ukrajinští obránci postoupili k vesnici Novoprokopivka, která leží jižně od Robotyne.

Analytici z tohoto think-tanku navíc uvedli, že se ukrajinské armádě podařilo postoupit i dále do řady ruských obranných pozic podél silnice vedoucí severozápadně k obci Verbove, která se nachází zhruba deset kilometrů od Robotyne.

Druhá obranná linie Rusů není slabá, zjistili Ukrajinci. Chystají se na síť podzemních labyrintů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám