Hlavní obsah

Lavrovově lži se v Indii vysmáli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek rozesmál účastníky jedné z diskuzí na summitu G20 v Indii, když na pódiu mluvil o tom, že Rusko je v probíhajícím rusko-ukrajinském konfliktu napadenou zemí. Upozornila na to například stanice CNN nebo poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

Foto: Anushree Fadnavis, Reuters

Sergej Lavrov na summitu G20 v Novém Dillí

Článek

„Víte, válka, kterou se snažíme zastavit a která byla proti nám spuštěna za zneužití ukrajinského lidu…,“ vykládal šéf ruské diplomacie, načež ho přerušil hlasitý smích z publika. Lavrov se v té chvíli na okamžik zarazil, načež větu dokončil.

Řekl, že válka za „zneužití ukrajinského lidu ovlivnila Rusko a jeho energetickou politiku“.

Rusko napadlo Ukrajinu loni 24. února a od té doby okupuje část jejího území včetně poloostrova Krymu, který obsadilo už v roce 2014 během první eskalace konfliktu.

Svou invazi do sousední země opakovaně vysvětluje tím, že je třeba Ukrajinu „denacifikovat“ od režimu, který se příliš spřáhl se Západem a chystal se zemi přivést do NATO, což Moskva označuje za nepřijatelné existenční ohrožení.

Na summitu G20, tedy lídrů dvacítky největších ekonomik světa, se poprvé od začátku války na Ukrajině osobně setkali ministři zahraničí Ruska a Spojených států Sergej Lavrov a Anthony Blinken. Státníci spolu krátce pohovořili, k žádnému posunu ve stanoviscích ale nedošlo.

Mobilizovaní na videu prosí Putina, ať je neposílá na jatka. Marně, většina už je po smrti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám