Hlavní obsah

Medvěděv zveřejnil mírový plán pro Ukrajinu. A je to síla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv zveřejnil „mírový plán“ pro „urovnání“ situace na Ukrajině. Jeho plán zahrnuje kapitulaci a demilitarizaci Ukrajiny, její sjednocení s Ruskem nebo například nucenou „denacifikaci“ pod dohledem Organizace spojených národů (OSN). Informuje o tom ruský list RBC.

Foto: Profimedia.cz

Ruský exprezident Dmitrij Medvěděv

Článek

„Úplná a bezpodmínečná kapitulace Ukrajiny, demilitarizace a zákaz vytváření polovojenských formací, uznání ‚nacistického charakteru‘ politického režimu na Ukrajině mezinárodním společenstvím a nucená ‚denacifikace‘ všech (ukrajinských) orgánů pod dohledem OSN,“ uvedl Medvěděv ve svém seznamu ruských požadavků v „mírovém plánu“ s Ukrajinou.

To ale není vše. Ruský exprezident si také přeje odstoupení všech ukrajinských ústavních orgánů a „uspořádání voleb do prozatímního parlamentu pod záštitou OSN“. Mimo jiné také chce sjednocení celého území Ukrajiny s Ruskem, kterému by předcházelo samorozpuštění zmíněného prozatímního parlamentu, a „uznání aktu sjednocení ze strany OSN“.

Ruský list RBC uvedl, že Medvěděv považuje mírovou formuli ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za nereálnou. Podle jeho slov je mír s Ukrajinou možný jen „při vzájemné vůli stran na základě rozumného kompromisu, nebo kapitulací jedné ze stran konfliktu“.

Medvěděv: Když prohrajeme, shodíme atomovky na Washington, Londýn i Berlín

Evropa

Ukrajinský prezident představil svůj desetibodový plán na ukončení války už jednou v polovině listopadu 2022 na Bali účastníkům summitu hospodářsky nejsilnějších zemí světa G20.

Jeho plán počítá s kompletním stažením ruských vojsk z území Ukrajiny, obnovení územní celistvosti včetně Krymského poloostrova, radiační a jadernou bezpečností v okolí Záporožské jaderné elektrárny nebo propuštění všech vězňů a deportovaných včetně válečných zajatců a unesených dětí.

Koncem února Zelenskyj oznámil, že chystá první mírový summit ve Švýcarsku, kterého by se mělo účastnit přes 160 zemí. Pokud by se účastníci shodli na tom, co je třeba udělat pro obnovení suverenity země, mohl by být na dalším summitu předán dokument s informacemi o míru zástupcům Ruska, uvedl šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak.

„Tento dokument by jim byl předložen v případě, že kdokoli, kdo v té době bude zastupovat agresorskou zemi, opravdu bude chtít ukončit tuto válku a vrátit se ke spravedlivému míru,“ citoval Jermaka list The Kyiv Independent.

Kyjev připustil pozvání Rusů na budoucí mírový summit. Bude to jen ultimátum, odmítl to Lavrov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám