Hlavní obsah

Rusko zaútočilo na velký ukrajinský obilný přístav. Pár hodin před jednáním Putina s Erdoganem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko v noci na pondělí provedlo vzdušný útok na jeden z velkých ukrajinských přístavů pro vývoz obilí. Uvedli to podle agentury Reuters ukrajinští představitelé. Zpráva o útoku na přístav Izmajil na Dunaji přišla jen několik hodin před plánovanými rozhovory ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Foto: Profimedia.cz

Následky útoku na ukrajinské přístavní město Izmajil ze začátku srpna

Článek

Ukrajinské letectvo v noci na pondělí vyzvalo obyvatele Izmajilu, aby se odebrali do úkrytů. Některá ukrajinská média informovala o zvucích výbuchů v oblasti. Přesný rozsah útoku zatím není znám, píše agentura Reuters.

Pondělní útok na přístavní město Izmajil následoval po nedělních ruských úderech na další významný dunajský přístav Reni. Ten přitom poničil infrastrukturu přístavu a zranil nejméně dva lidi. Reni a Izmajil jsou přitom dvěma hlavními přístavy, jež Ukrajina na Dunaji využívá.

Rusko podle agentury AFP oznámilo, že v noci sestřelilo jeden ukrajinský dron v Kurské oblasti a druhý nad Černým mořem nedaleko Krymského poloostrova.

Setkání v Soči

Putin a Erdogan se mají setkat v černomořském letovisku Soči na jihu Ruska. Jedním z důležitých témat jednání je návrat Ruska k dohodě o přepravě ukrajinského obilí přes Černé moře, který Erdogan prosazuje.

Obilná dohoda byla dojednaná loni v létě za zprostředkování Turecka a OSN. Umožňovala i za války bezpečnou plavbu lodí naložených ukrajinským obilím po Černém moři. Rusko ale v červenci od dohody odstoupilo, protože podle něj nebyla dodržována ta část dohody, která se týkala vývozu ruských potravin a hnojiv. Ankara se od té doby snaží přesvědčit Moskvu, aby se k dohodě vrátila.

Erdogan chce v pondělí v Moskvě domluvit dohodu o exportu obilí z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám