Hlavní obsah

Rusko zaútočilo íránskými drony na Kryvyj Rih a přístav Očakiv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko ve čtvrtek zaútočilo takzvanými sebevražednými drony pořízenými z Íránu na Kryvyj Rih a přístav ve městě Očakiv. Nejméně čtyři tyto bezpilotní letouny se ukrajinské protivzdušné obraně podařilo sestřelit, informovala ukrajinská armáda.

Foto: ČTK/AP

Snímek sestřeleného íránského dronu poblíž města Kupjansk, který minulý týden zveřejnila Ukrajina.

Článek

Jižní velitelství ukrajinské armády uvedlo, že ruské útoky pomocí íránských dronů Šáhid-136 se stupňují. Ve čtvrtek byl zasažen přístavní remorkér v Očakivu v Mykolajivské oblasti, druhý útočící stroj se podařilo sestřelit. Zásah dronem utrpěl také nebytový dům ve městě Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti, následný požár byl rychle uhašen. Armáda se nezmiňuje o žádných zraněných v důsledku těchto útoků.

Velitelství ukrajinské protivzdušné obrany v Oděse uvedlo, že nad Mykolajivskou oblastí byly ve čtvrtek sestřeleny čtyři íránské drony.

Íránské drony – ze šuntu se stalo eso Rusů v bojích na Ukrajině

Zahraniční

Podle ukrajinských médií dodal Írán Rusku tisíc bezpilotních letounů. Minulý týden ukrajinská armáda oznámila, že poblíž Kupjansku sestřelila první z nich. Ukrajinská armáda potvrdila, že letouny Šáhid-136, Rusy pojmenované jako Geraň-2, jsou stále častěji spatřovány v blízkosti pozic ukrajinské obrněné techniky a dělostřelectva. Lze je však sestřelovat různými prostředky protivzdušné obrany, i ručními zbraněmi.

Jako sebevražedný dron se označuje takový bezpilotní letoun, který je obvykle od počátku zkonstruován tak, aby sám posloužil k přímému útoku na cíl. Může být sestrojen i jako „vyčkávací munice“, která je vypuštěna do vzduchu s cílem čekat, než nastane vhodný okamžik k útoku. Ukrajina podle dostupných informací obdržela několik stovek sebevražedných dronů Switchblade ze Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám