Hlavní obsah

Íránské drony – ze šuntu se stalo eso Rusů v bojích na Ukrajině

Aktualizováno

Bojové drony, které Rusko nakoupilo v Íránu, představují pro ukrajinskou armádu velkou hrozbu, píše server týdeníku Focus. Odkazuje se na vyjádření vojenských expertů a také informace ukrajinské armády.

Foto: Profimedia.cz

Íránské drony. Ilustrační foto

Článek

Zprávy deníku Washington Post, že Rusové nejsou s nakoupenými drony spokojeni kvůli „chybovosti“ během testů, jsou ty tam. Poslední informace hovoří o tom, že drony typu Šáhid-136 jsou novým nebezpečím pro ukrajinskou armádu.

Jak píše Wall Street Journal, íránské bezpilotní letouny byly v posledních dnech v Charkovském regionu použity při několika intenzivních úderech a Ukrajincům zasadily tvrdé rány.

BEZ KOMENTÁŘE: Írán ukázal pozemní vojenskou základnu pro drony včetně dvou nových typů řízených střelVideo: AP

Drony jsou malé a létají v nízkých výškách, takže je obtížné je rozpoznat. Obvykle zasahovaly ve dvojicích. Jeden cílí na radarový systém, druhý je přímo naváděn na vozidla, děla nebo na dané pozice, potvrdil plukovník Rodion Kulagin, velitel 92. mechanizované brigády. Britské ministerstvo obrany již upozornilo, že drony typu Šáhid-136 mají dolet 2500 kilometrů.

Rusku zavařily vadné íránské drony z tajné dohody, odhalili Američané

Zahraniční

Podle vojenského experta Scotta Crina, zakladatele společnosti Red Six Solutions, jsou íránské drony silnou protiváhou vůči raketovému systému HIMARS, který na Ukrajinu dodaly Spojené státy.

Kvůli velikosti bojiště je pro Ukrajince obtížné se bojovému dronu bránit. „Jakmile se Šáhid-136 zaměří na cíl, je velmi obtížné ho zastavit,“ říká Crino a dodává: „Přítomnost těchto dronů nepochybně mění operační plány Kyjeva.“

Experti dodali, že se zdá, že Moskva tyto bezpilotní letouny zatím používala k taktickým úderům v blízkosti frontových linií než k ničení strategických cílů hluboko na ukrajinském území. Aktuálně by se měly používat především v Charkovské oblasti.

Kulagin potvrdil, že jen v jeho operační oblasti drony tvrdě zasáhly a zničily tři samohybné houfnice a dvě obrněná vozidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám