Hlavní obsah

Rusko zavírá hranice bojeschopným mužům, informují Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská média s odkazem na hlavní zpravodajské ředitelství ministerstva obrany Ukrajiny informují, že byl v Rusku od 9. ledna omezen výjezd ze země pro muže způsobilé k vojenské službě, a to i pro ty, kteří jsou služby jen částečně schopni. Kreml zprávy označil za kachnu.

Foto: AP

Září. Protesty v Jekatěrinburgu po vyhlášení částečné mobilizace. Nyní Rusko podle Ukrajiny chystá další vlnu

Článek

Příslušný příkaz měla zaslat ruská FSB všem pohraničním útvarům země (v Rusku jsou pohraničníci součástí FSB – pozn. red.).

Počínaje 9. lednem omezilo podle informací Ukrajinců pohraniční oddělení FSB výjezd z území Ruské federace občanům, kteří mají osvědčení o připravenosti k vojenské službě v kategoriích A, B a C. Těmto kategoriím občanů má být znemožněn průjezd na všech kontrolních stanovištích ve všech směrech.

Kyjev už od konce loňského roku očekává, že Rusko vyhlásí další vlnu mobilizace.

Rusové posílají do Soledaru nejlepší wagnerovce, na ztráty nehledí

Evropa

Pozoruhodné je, že se omezení má týkat i kategorie C, tedy mužů schopných vojenské služby s omezeními, kteří zpravidla nepůsobí na bojové linii. Branci této kategorie jsou v době míru osvobozeni od branné povinnosti, osvobozeni od vojenského výcviku a zařazeni do zálohy. Případný zákaz vycestování by mohl značit, že se s nimi počítá do další vlny mobilizace.

Kategorie A zahrnuje vojáky způsobilé k vojenské službě, kategorie B ty, kteří mají menší omezení. Dále existují ještě kategorie D (dočasně nezpůsobilí) a E (zcela nezpůsobilí).

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zprávy o další mobilizaci ve středu dopoledne popřel. „Tohle je obyčejná informační kachna, informační sabotáž,“ odpověděl ruským novinářům na žádost o reakci.

Do jaké míry se jedná o kredibilní zdroj, je na pováženou. Ještě pár dní před oznámením první vlny mobilizace totiž Peskov rovněž ujišťoval, že nic takového v plánu Moskva nemá.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Rusové ještě neovládli Soledar. Nikdo neví, kolik je mrtvých

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám