Hlavní obsah

Rusové ještě neovládli Soledar. Nikdo neví, kolik je mrtvých

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější zprávě o událostech na ukrajinské frontě uvádí, že se ruským jednotkám dosud nepodařilo zcela dobýt město Soledar – navzdory tvrzením některých ruských zdrojů. ISW ve středu cituje ve svém ruskojazyčném vydání zpravodajský server BBC News.

Záběry z bojů o Soledar ze 7. lednaVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v úterý večer podle ruské agentury TASS prohlásil, že jeho bojovníci mají nad Soledarem plnou kontrolu. Zároveň ale řekl, že v centru města ještě bojuje obklíčená skupina ukrajinských vojáků. Ukrajina Prigožinovo vyjádření zatím nekomentovala. V průběhu úterý uváděla, že ukrajinští vojáci mohutné ruské ofenzivě stále odolávají.

Získání Soledaru by poskytlo ruským invazním silám výhodu v boji o přibližně deset kilometrů vzdálený Bachmut, o jehož dobytí Rusko usiluje měsíce. „I kdybychom věřili těm nejodvážnějším ruským tvrzením, dobytí Soledaru nepovede k okamžitému obklíčení Bachmutu,“ podotýká ISW.

Nikdo neví, kdo co drží

Skutečnost, že je v Soledaru situace vypjatá, potvrdil jeden z ukrajinských vojáků pro stanici CNN. „Situace je kritická. Obtížná. Držíme se do posledního,“ řekl voják ze 46. brigády aeromobilů, která vede boj o udržení města.

Voják popsal dynamické bojiště, kde jednotlivé budovy každý den ovládá někdo jiný a jednotky nemohou sledovat rostoucí počet obětí. „Nikdo nemůže s jistotou říci, kdo se kam přesunul a kdo co drží, protože to nikdo neví jistě. Ve městě je obrovská šedá zóna, o které každý tvrdí, že ji ovládá, ale jsou to prázdná slova,“ řekl.

Nejistota se týká také ztrát. „Nikdo vám neřekne, kolik je mrtvých a zraněných. Protože to nikdo neví jistě. Ani jeden člověk. Ani velitelství ne. Nikdo. Pozice se obsazují a odevzdávají neustále. To, co bylo dnes naším domovem, se zítra stane domovem wagnerovců. V Soledaru nikdo nepočítá mrtvé,“ řekl novinářům voják.

Rusové posílají do Soledaru nejlepší wagnerovce, na ztráty nehledí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám