Hlavní obsah

Rusko začalo s evakuací obyvatel Chersonské oblasti na levý břeh Dněpru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cherson
Aktualizováno

Proruské úřady evakuují obyvatele Chersonské oblasti na levý břeh Dněpru, uvedla agentura TASS. Podle okupační správy chtějí úřady za týden přesunout až 60 tisíc lidí. Důvodem je ukrajinská protiofenziva.

Rusko začalo evakuovat obyvatele Chersonské oblastiVideo: Reuters

 
Článek

„V Chersonu začal organizovaný přesun obyvatel na druhou stranu Dněpru,“ uvedly úřady na Telegramu.

Foto: Reuters

Rusko začalo evakuovat obyvatele Chersonské oblasti

„Přepravu zajistí trajekty z Chersonu do Olešky a Holé Prystaně, kde budou zřízena dočasná ubytovací centra, ve kterých záchranáři určí další směr cesty na základě přání obyvatel,“ dodaly úřady.

Do Rostova dnes mají dorazit evakuovaní Rusové z Chersonské oblasti

Válka na Ukrajině

Ukrajinský kolaborant a šéf Chersonské oblasti Volodymyr Saldo v úterý informoval o plánované evakuaci obyvatel, která se má týkat 50 až 60 tisíc obyvatel. Jako důvod označil obavy ze záplav, ke kterým by mohlo dojít, pokud Ukrajinci v protiofenzivě zasáhnou Kachovskou vodní elektrárnu.

Saldo také poznamenal, že Ukrajina seskupuje vojáky ve směrech na Mykolajiv a Kryvyj Rih. Rozhodnutí o přesunu obyvatel tak bylo přijato také z důvodu tvorby obranných opevnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám