Hlavní obsah

Do Rostova dnes mají dorazit evakuovaní Rusové z Chersonské oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek mají dorazit do Ruska první evakuovaní Rusové z okupované Chersonské oblasti, uvedla agentura TASS. K odjezdu z Chersonské oblasti vyzval ruské občany Moskvou dosazený správce Vladimir Saldo.

Foto: ČTK/AP

Ruští vojáci u svého vozidla v okupovaném Chersonu

Článek

Podle TASSu by v pátek měli první civilisté, kteří se rozhodli jednat podle doporučení a odjeli z Chersonské oblasti, dorazit do Rostova na Donu v pátek.

Úřady okupované Chersonské oblasti požádaly ve čtvrtek vedení Ruské federace o pomoc s evakuací obyvatel. „Obracím se na vedení země, chci vás poprosit o pomoc při organizaci této činnosti,“ uvedl Saldo.

Ukrajinci jsou u Chersonu. Rusové už začínají evakuovat z města civilisty

Zahraniční

Ve zdůvodnění žádosti o pomoc uvedl: „Doporučili jsme všem obyvatelům Chersonské oblasti, kteří se chtějí chránit před dopady raketových útoků, aby odešli do jiných oblastí. Především je to Krym, Rostovská oblast, Krasnodarský kraj a Stavropolský kraj - naši sousedé.“

Zdůraznil především, že by rodiny měly spolu odcházet s dětmi.

Saldo zmínil, že terči ostřelování jsou především města Cherson, Nova Kachovka a Čornobajivka. Stěžoval si, že rakety dopadají na civilní objekty, jakými jsou restaurace, obytné domy nebo náměstí.

Ukrajinské ministerstvo pro reintegraci okupovaných území v pátek uvedlo, že za poslední měsíc bylo v Chersonské oblasti osvobozeno 75 obcí.

Ukrajinská armáda za měsíc osvobodila od ruské okupace přes 600 obcí, řekl Kyjev

Válka na Ukrajině

Ukrajinské velitelství Jih v pátek uvedlo, že se podařilo zničit tři velitelská stanoviště ruské 35. armády a zničeny byly čtyři systémy ruské protivzdušné obrany.

Dodalo, že se Rusové pokouší o průzkum bojem a také že Rusko vysílá diverzní průzkumné jednotky. Jedna se stala terčem ukrajinské palby, což si vyžádalo oběti na ruské straně.

Britská rozvědka ve čtvrtek oznámila, že se ustupující ruské síly pokoušejí vytvořit novou obrannou linii u vesnice Mylove. Boje jsou podle ní silné především na západě fronty, kde už nejsou ruské jednotky chráněny řekou Inhulec, od které byly vytlačeny.

Chersonská oblast se na základě zfalšovaného zářijového referenda připojila k Ruské federaci stejně jako další tři ukrajinské oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám