Hlavní obsah

Rusko využije ukrajinský nedostatek munice k bleskovému ovládnutí Časiv Jaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda při plánovaném dobývání ukrajinského města Časiv Jar v Doněcké oblasti využije vážné ukrajinské nedostatky v oblasti dělostřelectva a protivzdušné obrany. Uvedli to analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW), podle nichž by k ovládnutí města mělo dojít rychleji, než tomu bylo loni v květnu v Bachmutu nebo letos v únoru v Avdijivce.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Destrukce ukrajinského města Časiv Jar

Článek

Ukrajinský vrchní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj o víkendu oznámil, že cílem ruského vojenského velení je obsadit Časiv Jar do 9. května, kdy Rusové slaví Den vítězství.

Podle analytiků si tento cíl Rusové dali z toho důvodu, že očekávají, že ruské síly budou schopny obsadit město rychlejším tempem, protože Ukrajinci již několik měsíců trpí vážným nedostatkem všech typů munice.

„Ruská armáda pravděpodobně hodlá využít značných nedostatků ukrajinského dělostřelectva a protivzdušné obrany, které jsou pro ukrajinskou obranu klíčové a které neomezovaly obranu Ukrajiny v Bachmutu nebo Avdijivce v takové míře, jako tomu je v současnosti,“ hodnotí američtí analytici.

Uvedli však, že doposud se okupantům podařilo v Časiv Jaru postoupit pouze velmi omezeně, a to pouze do čtvrti Novyj na jihovýchodě města. Institut zároveň připomněl, že ruské velení běžně stanovuje nereálné cíle pro ruský postup.

Město Časiv Jar v Doněcké oblasti je pro Ukrajinu velmi důležité. Pokud by ho ruští okupanti ovládli, umožnilo by jim to stupňovat útoky na asi 25 kilometrů vzdálené město Kramatorsk, které společně se Slovjanskem patří mezi poslední velká města, která v oblasti kontroluje Kyjev.

Nebe plné dronů paralyzuje na Ukrajině bojové operace

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám