Hlavní obsah

Lukašenko mluví o rozmístění jaderných zbraních tvrději než Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bělorusko je v případě nutnosti připraveno na svém území rozmístit kromě ruských taktických jaderných zbraní i zbraně strategické, pod které spadají například mezikontinentální balistické rakety. V každoročním poselství národu to v pátek řekl běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Lukašenko mluví o rozmístění jaderných zbraních tvrději než PutinVideo: AP

 
Článek

Bělorusko je připraveno, pokud to bude nutné, dohodnout se s Ruskem na rozmístění strategických jaderných zbraní na území země, řekl Lukašenko. „Pokud to bude nutné, strategické jaderné zbraně se v Běloruska také rozmístí,“ řekl doslova.

Lukašenko prohlásil, že dal pokyn k okamžité obnově míst, kde byly dříve umístěny raketové systémy Topol.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko přednáší své poselství národu.

„Zachováme a poskytneme suverenitu a nezávislost, včetně jaderného arzenálu,“ řekl běloruský prezident.

Lukašenko navrhl okamžité příměří. Zrazuje Ukrajince od protiofenzívy

Válka na Ukrajině

O strategických jaderných zbraních přitom zatím nemluvil ani ruský prezident Vladimir Putin. Ten v sobotu oznámil, že Rusko na základě dohody s Minskem rozmístí do 1. července v Bělorusku taktické jaderné zbraně, které mají v porovnání s těmi strategickými menší rozsah a relativně krátký dolet.

Podle Putina tím Moskva reaguje na oznámení Británie, která chce na Ukrajinu dodávat protitankové náboje z ochuzeného uranu. Ten se používá v munici pro svou vysokou hustotu, která mu umožňuje lépe pronikat například pancířem, nejedná se ale o jaderný materiál.

V tradičním poselství Lukašenko také vyzval k okamžitému příměří mezi Ruskem a Ukrajinou, na jehož základě by mohlo začít vyjednávání o dohodě na stabilnějším míru.

„Musíme přestat teď, než se (konflikt) začne stupňovat. Beru na sebe riziko a navrhuji klid zbraní,“ řekl Lukašenko. Pokud ovšem Kyjev zahájí protiofenzívu, padne podle něj možnost mírového jednání.

Bělorusko je nejbližším spojencem Ruska, které už více než rok vede válku proti Ukrajině. Své vojáky do bojů sice Minsk nevyslal, ale jednotky z Moskvy z jeho území vedly útok na sever Ukrajiny včetně ofenzívy na Kyjev.

Putin se snaží zastrašit NATO, Bělorusko si bere jako jaderné rukojmí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám