Hlavní obsah

Rusko tvrdí, že za čtyři dny posunulo frontu na Ukrajině o dva kilometry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruským jednotkám se na ukrajinské frontě za čtyři dny podařilo postoupit o dva kilometry na západ. S odvoláním na prohlášení ruského ministerstva obrany o tom v pondělí informovala agentura Interfax. Ministerstvo neuvedlo, ve které části několik stovek kilometrů dlouhé frontové linie se postup odehrál, nejtvrdší boje se svádí u města Bachmut.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinský voják u Bachmutu

Článek

„Ruští vojáci zlomili odpor nepřítele a postoupili o několik kilometrů hlouběji do jeho obrany,“ citoval Interfax z prohlášení. „Za čtyři dny se fronta posunula o dva kilometry na západ,“ dodalo ministerstvo. Informace z bojiště nebylo možné nezávisle ověřit.

Jedny z nejprudších bojů v posledních měsících se svádějí v Doněcké oblasti na jihovýchodě Ukrajiny, která je částečně okupována Ruskem a kterou chce Moskva plně obsadit.

Opěrný bod ukrajinské obrany zde představuje Bachmut, o který se vedou těžké boje řadu měsíců. Ruské síly zde od začátku roku postoupily o několik kilometrů na severních i jižních předměstích. Městu s předválečnou populací 70 tisíc lidí hrozí obklíčení.

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj v sobotu uvedl, že ukrajinské jednotky drží obranu podél fronty v Doněcké oblasti a v některých místech se jim podařilo získat zpět některé dříve ztracené pozice.

Ofenzivu zahájila Moskva také na rozhraní Charkovské a Luhanské oblasti, kde se ruským silám podařilo obsadit několik vesnic.

Neúspěchem naopak skončily dosavadní útoky poblíž města Vuhledar v Doněcké oblasti, kde Rusové ztratili desítky kusů obrněné techniky a zřejmě i stovky vojáků.

Vyhoďte mě z armády, žádal ruský důstojník nesouhlasící s válkou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám