Hlavní obsah

Vyhoďte mě z armády, žádal ruský důstojník nesouhlasící s válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblastní soud ve Vladimiru v centrálním Rusku potvrdil rozhodnutí prvoinstančního soudu, který odmítl žalobu Farchada Džabbarova. Ten se domáhal, aby jej vyřadili ze stavu ozbrojených sil a zbavili hodnosti důstojníka v záloze, protože nesouhlasí s válkou proti Ukrajině. O verdiktu informoval místní server Dovod.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják na hlídce u hydroelektrárny v Nové Kachovce

Článek

Džabbarov zažaloval ministerstvo obrany a oblastní vojenskou správu loni v létě. Svůj požadavek odůvodnil tím, že vpád ruských vojsk na Ukrajinu nemá nic společného s obranou vlasti, a proto si nepřeje být „součástí a mít hodnost armády, která válčí v sousedním státě“.

Nicméně nejprve okresní a nyní také oblastní soud žádost zamítly. Odvolaly se na to, že žalobce nedosáhl věku, který by jej vyřazoval z armádní rezervy, a zbavit jej vojenské hodnosti nelze bez odsouzení za spáchání vážného zločinu.

Po zahájení mobilizace, kterou prezident Vladimir Putin vyhlásil loni v září, se ruští vojáci v záloze nemohou nechat jen tak propustit z  ozbrojených sil. V prezidentově výnosu jsou uvedeny pouze tři možné důvody pro takový krok: dosažení stanoveného věku, zdravotní stav a rozsudek s trestem odnětí svobody. Důvodem k odchodu z armády není ani vypršení profesionálního kontraktu, protože tyto kontrakty se prodlužují až do ukončení takzvané speciální vojenské operace, jak Kreml nazývá válku proti Ukrajině, upozornil server Meduza.

Ruské úřady sice tvrdí, že mobilizace už skončila, nicméně Putin dosud nerozhodl o ukončení příslušného výnosu. Ten proto dál platí.

Dobýt východ Ukrajiny nám může trvat dva roky, přiznal Prigožin

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám