Hlavní obsah

Rusko téměř vyčerpalo své zásoby íránských dronů, tvrdí britská rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko po masivních útocích na Ukrajinu téměř vyčerpalo své zásoby íránských dronů, tvrdí britská rozvědka. Tento typ zbraní byl použit na údery proti ukrajinské energetické síti a vojenským cílům.

Foto: Profimedia.cz

Dron Šahíd 136

Článek

Tyto bezpilotní stroje mohou letět několik set kilometrů, kroužit nad cílovou oblastí po určitou dobu a pak se vrhnout na cíl s výbušninou. Moskvě slouží drony jako náhrada za přesně naváděnou munici. Britská rozvědka připomíná, že drony byly vesměs použity jen jednou, nikoliv opakovaně.

„Rusko pravděpodobně téměř vyčerpalo své současné zásoby a bude hledat cesty k jejich rychlému doplnění,“ píše britská rozvědka. Připomíná, že od 17. listopadu nebyly hlášeny žádné útoky pomocí dronů.

Na začátku listopadu Rusko vyjednalo dohodu s Íránem o výrobě útočných dronů na svém území, napsal list Washington Post. V současné době se intenzivně pracuje na tom, aby se výroba íránských dronů rozběhla během několika měsíců.

„Než se drony začnou v Rusku vyrábět, bude se je Moskva snažit rychleji získat v zahraničí,“ píše se ve zpravodajské zprávě. Írán plánoval během listopadu poslat do Ruska další více než dvě stovky dronů Šahíd-136, Mohadžer-6 a Araš-2.

Rusové si budou vyrábět íránské drony, Ukrajinu čekají masivní útoky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám