Hlavní obsah

Rusové si budou vyrábět íránské drony, Ukrajinu čekají masivní útoky

Rusko dosáhlo dohody s Íránem na výrobě útočných dronů na svém území, napsal list Washington Post s odvoláním na informace tajných služeb. V současné době se intenzivně pracuje na tom, aby se výroba íránských dronů rozběhla během několika měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Íránský dron Šahíd-136

Článek

Dohoda byla vyjednána v Íránu na začátku listopadu. Předpokládá, že do Íránu odcestují ruští specialisté, aby zajistili logistiku přepravy strojů a technologií. Zajištění výroby na vlastním území by Rusku mělo pomoci získat velký počet relativně levných a účinných dronů.

Z informací západních tajných služeb vyplývá, že Rusko nasadilo na Ukrajině kolem 400 dronů typu Šahíd-136. Tyto bezpilotní stroje mohou letět několik set kilometrů, kroužit nad cílovou oblastí po určitou dobu a pak se vrhnout na cíl s výbušninou.

Ruská armáda využívá drony k útokům na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Moskvě slouží drony jako náhrada za přesně naváděnou munici. S vlastní produkcí by Rusko mohlo útoky rozšířit.

Ukrajinská rozvědka tvrdí, že Írán dodal Rusku drony i po 24. únoru, tedy začátku invaze. „Vrtule bezpilotního letounu Mohádžer-6 byla vyrobena teprve letos v únoru. Teprve vyrobena. A pak je potřeba započítat čas nutný k dodání do Ruské federace,“ napsala ukrajinská rozvědka na Facebooku.

Írán teprve nedávno potvrdil předchozí tvrzení Kyjeva a Západu o dodání íránských dronů Rusku, podle íránské diplomacie tak ale Teherán učinil pouze před začátkem války.

Rusové čekají dodávku dalších íránských dronů a balistických raket

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám